Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Bastubio på Kallis och dokumentär om Peter Mangs – här är programmet för Nordisk Panorama

Bastufilmvisning på Kallbadhuset och dokumentärfilm om käpphästridande tonåringar– det står på programmet under Nordisk Panorama, som i år sätter Finland i fokus.

Bild: Hobbyhorse Revolution
Torsdagen den 21 september drar den 28:e upplagan av dokumentär- och kortfilmfestivalen Nordisk Panorama igång – och nu har programmet offentliggjorts.
Årets festivaltema är Finland och i öppningsfilmen ”Hobbyhorse revolution” skildras en ovanlig hobby som de senaste åren växt till att bli ett globalt fenomen bland ungdomar: käpphästridning. I Finland har käpphästridningen lyckats locka till sig 10 000 aktiva.
– Detta är girl power, Finland, gemenskap och tonårsproblem i ett. En kanonfilm för alla. Man skrattar, gråter och hurrar när man sugs in i detta fascinerade universum som denna tonårs-folkrörelse faktiskt har blivit, säger Maja Lindquist, ansvarig för festivalens program, i ett pressmeddelande.
Läs mer: Sverigepremiär när käpphästfilm inleder filmfestival i Malmö
Bastubad och bio kan tyckas vara en märklig kombination – men i år bjuder Nordisk Panorama in till filmvisning på Kallbadhuset. Den 22 september visas Joonas Berghäll och Mika Hotakainens film ”Steam of Life” – en dokumentär om den finska bastukulturen.
Kriget i Syrien präglar flera av filmerna i årets program och skildras i bland annat ”Last men in Aleppo” och ”The War Show”. Dessutom blir det flera musikdokumentärer, bland annat ”Silvana” om den hyllade rapparen Silvana Imam, ”Sonica Sequence” om Lisa Nordströms musikaliska resor till Kuba, Japan, Cypern och Indonesien och “I called him Morgan” om mordet på jazzstjärnan Lee Morgan.
Läs mer: Malmöregissör gör film om skjutne brodern och Peter Mangs
Även Malmöregissören Manal Masris ”Brev till en seriemördare”, om mordförsöket på hennes bror och serieskytten Peter Mangs, visas under festivalen.
Årets festival äger rum mellan den 21-26 september på flera platser runt om i Malmö. Det blir aktiviteter bland annat på Spegeln, Inkonst, Panora och Grand. Hela programmet finns tillgängligt på Nordisk Panoramas hemsida.
Gå till toppen