Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rakel Chukri: Det antisemitiska giftet måste bort

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
I augusti kommenterade Naomi Abramowicz, ledarskribent i Expressen, ett tröttsamt och farligt mönster: ”Vi vet hur det går till vid det här laget. Först eskalerar konflikten mellan israelerna och palestinierna. Sen drabbas judar i Sverige.”
Hon syftade på en demonstration, arrangerad av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg, där det hade uttalats antisemitiska förolämpningar parat med ett våldsamt språk. En imam hade stått på Gustav Adolfs torg och kallat judar för ”apornas och svinens avkommor”. Att det sades på arabiska spelar ingen roll, det offentliga rummet ska inte vara en arena för hat.
Abramowicz markering var helt självklar. Israelkritik får aldrig gå över i judehat. Men Svensk-Palestinska centret i Helsingborg verkade inte förstå allvaret utan länkade på Facebook till hennes artikel med kommentaren ”Hahahah”.
Läs också Israel-Palestinakonflikten letade sig till Helsingborg
I går rapporterade Emma Johansson, min kollega på nyhetsredaktionen, om vad som har hänt efter demonstrationen. Fadel Chaaban, ordförande för al-Furqanmoskén i Helsingborg, ber om ursäkt för imamen som talade om ”apornas och svinens avkommor”. Chaaban vill märkligt nog inte gå med på att uttalandena handlade om judar, men förstår att de uppfattades som hotfulla.
Reportaget visar hur infekterad situationen är, men pekar också på strimmorna av ljus. Josefin Thorell, ordförande för judiska församlingen i nordvästra Skåne, efterlyser ”en diskussion och en debatt som handlar om och fokuserar på lösningar”. Hon nämner att man skulle kunna anordna fredsmanifestationer. Shaima Issa, ordförande för Palestinska kulturhuset – som inte var involverade i sommarens kritiserade demonstration – betonar också vikten av möten och att fokusera på det gemensamma kulturarvet.
Det är sådana initiativ som behövs för att förhindra att gift som antisemitism – och islamofobi – sprids i samhället.
Svensk-Palestinska centret i Helsingborg verkar dock inte ha förstått mycket av debatten. I nyhetsreportaget viftar ordföranden Ahmed Suleiman bort anklagelserna. Han står fast vid att föreningen inte använder problematiska ord, att de endast kritiserar sionister och inte judar. På Facebook utmålar föreningen sig själv som offret för ett mediedrev. I ett inlägg den 17 augusti hävdas felaktigt att Israelkritik inte tillåts i Sverige. Det påstås också, utan några som helst bevis, att ”judiska församlingen i Skåne” stödjer Sverigedemokraterna.
Det är inte första gången som föreningen häver ur sig verklighetsfrånvända uttalanden. Nyligen påstods att Israel ligger bakom Islamiska staten. Och i svaret till Naomi Abramowicz påstod centret att Sveriges demokratiska ledare är sionister och att många har varit på kibbutzer eller tränats militärt i Israel.
Det är en klassisk antisemitisk konspirationsteori, att makthavare världen över är marionetter kontrollerade av judar och Israel.
Det är glädjande att det finns några aktörer i Helsingborg som vill söka lösningar, men andra vill uppenbart bevara sommarrötan.
Gå till toppen