Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Det blir ingen konkurs för nöjesjätten Slagthuset

Hela nöjesverksamheten på Slagthuset klarar sig från konkurs. Beslutet offentliggjordes i Blekinge tingsrätt på måndagen. ”Vi rullar så klart vidare. Men det här har drabbat oss”, säger Slagtkastellets styrelseledamot Stefan Ahlm.

Bolaget Slagtkastellet driver den omfattande nöjesverksamheten i Slagthuset i Malmö.Bild: Petter Bjerregaard
Det vanliga är att bolag går i konkurs på egen begäran.
I fallet med bolaget Slagtkastellet, som driver all nöjes- och konferensverksamhet på Slagthuset i Malmö, är det istället företaget Tune AB som har skickat in konkursansökan.
Läs mer:Nöjesjätten Slagthuset begärs i konkurs – beslutet kommer på måndag
Tune AB har i många år sålt ljud- och ljusteknik till konserter och andra nöjesarrangemang på Slagthuset. Företaget har till Blekinge tingsrätt skickat in 37 fakturor som uppges vara obetalda av Slagtkastellet.
Plura Jonsson är en av de hundratals artister som genom åren har uppträtt på Slagthuset.Bild: Patrick Persson
Tillsammans är fakturorna på 628 802 kronor.
Konkursförhandling skall normalt hållas inom en vecka. Men prövningen har dragit ut på tiden.
Läs mer:Rättsliga svaret för Slagthuset dröjer en vecka
Förra måndagen möttes Slagtkastellet och Tune till slut öga mot öga i Blekinge tingsrätt.
Lena Philipsson på en bild från förra gången hon var på Slagthuset. I höst är hon bokad igen.Bild: Patrick Persson
I fem och en halv timme presenterade bolagens jurister sina argument. Tune AB för att Slagtkastellet borde försättas i konkurs, Slagtkastellet för att bolaget inte är på obestånd och att verksamheten därför bör fortsätta som vanligt.
Läs mer:Beslutet om Slagthusets framtid dröjer
I fredags skulle den italienska sångaren Zucchero ha uppträtt på Slagthuset, men hela konserten flyttades på grund av konkursansökan i ett sent skede till KB.
Läs mer:Konkurshotet mot Slagthuset gör att Zucchero-konsert flyttas
Klockan 14 på måndagen kom till slut Blekinge tingsrätts beslut.
Tingsrätten lämnar inte bifall till konkursansökan. Det blir alltså ingen konkurs.
Istället ska Tune AB betala såväl sina egna som Slagtkastellets rättegångskostnader. Tingsrätten konstaterar att Slagtkastellets advokatnota är på ungefär 200 000 kronor – som ska betalas av Tune AB.
Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten senast 25 september.
”Vi har inte hunnit ta ställning till de än”, skriver Tunes juridiska ombud Staffan Sörenson i ett sms till Sydsvenskan.
Stefan Ahlm, styrelsedamot i Slagtkastellet, uppger att han förväntade sig det här beslutet. Samtidigt oroas han över hur konkursansökan har påverkat företaget och bokningarna inför hösten.
– Det har varit tre veckors stillestånd på en hel del försäljning. Vi kommer att räkna på vad de bitarna är värda. Det finns vissa konferenser som har avbokats, säger Stefan Ahlm.
– Det här beslutet är väldigt skönt för alla. Det är väldigt skönt att kunna gå ner till folket som jobbar på golvet och berätta vad som har hänt. Den glädjen är skön.
Har ni ordning på er ekonomi?
– Det vill jag inte påstå till hundra procent. Vi har tappat så oerhört mycket försäljning den senaste tiden. Men det ska vi titta på nu.
Kan de som har bokat biljetter i höst känna sig trygga?
– Jag kan inte säga att det är business as usual. Men arrangemangen som är bokade ska gå, säger Stefan Ahlm.
Blekinge tingsrätt har prövat om den påstådda skulden från Slagtkastellet till Tune är att betrakta som klar i juridisk mening. En fordran anses vara klart om den har fastställts i en lagakraftvunnen dom eller om den är ostridig, alltså om företaget som ska betala medger att skulden finns.
Här kompliceras bilden av att Slagtkastellet i tingsrätten har riktat ekonomiska krav i retur mot ljus- och ljusteknikleverantören Tune. Bland annat har Slagkastellet krävt betalning för luncher som Tune AB:s personal har ätit gratis på Slagthuset i många år.
Blekinge tingsrätt ”kan inte finna att Slagtkastellet AB:s kvittningspåstående saknar fog”.
Inte heller den övriga utredningen visar, enligt Blekinge tingsrätt, att Slagtkastellet är på obestånd. Därmed säger tingsrätten nej till konkurs.
Inför hösten har Slagthuset ett späckat konsertschema. Det har förhandssålts biljetter till en lång rad konserter, även om försäljningen har gått trögt de senaste veckorna. Nu kan allt fortsätta som planerat.
I höst uppträder artister som Chippendales, Nour El Refai, Anna Ternheim, Alex&Sigge, Claes Malmberg och Lustans Lakejer.
Läs alla artiklar om: Konkurshotet mot Slagthuset
Gå till toppen