Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Icas förbud mot högstadieelever kan vara olaglig diskriminering

Ica Supermarket i Lomma portförbjuder alla högstadieelever från Karstorp Södra. Det kan vara en olaglig åldersdiskriminering, enligt Diskrimineringsombudsmannen.
Men nu backar Ica-handlaren och säger att butiken inte stoppar någon - utan bara vill "få igång en diskussion".

Som Sydsvenskan berättade för två veckor sedan har Ica Supermarket tagit ett drastiskt beslut för att få stopp på snatterierna. Alla högstadieelever från den närliggande skolan Karstorp Södra stängs ute från butiken.
Ica-handlaren Roland Bengtsson har infört förbudet eftersom han upplever att snatterierna ökar, och tror att det är skolelever som stjäl godis, läsk och energidrycker.
Mats Månsson, som är rektor på skolan, har skickat ut ett brev till alla högstadieelever för att berätta att de inte längre får gå till Ica under skoltid från och med den här veckan.
Läs mer: Alla högstadielever portas från matbutik – handlare vill stoppa snatteriet
Men troligtvis är det olagligt av butiken att förbjuda högstadieelever att komma in och handla:
–Det klart att det föreligger risk för diskriminering. Det kan vara ett missgynnande som har samband med ålder. Skulle det vara så är det fråga om diskriminering, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Får en butik säga att människor i en viss ålderskategori inte är välkomna?
–Nej det finns inte möjlighet att göra det. Diskriminering är förbjuden för den som tillhandahåller varor och tjänster till allmänheten, säger Lundstedt.
Men nu backar Ica-handlaren och säger att butiken inte kommer att kontrollera kundernas ålder eller slänga ut några högstadieelever:
– Vi kommer inte att agera domare eller skarprättare. Vi tillämpar inga regler som säger att någon inte får komma in. Skulle det komma hit elever så gör vi ingenting. Vi står inte och frågar ut dem var de kommer ifrån. Vi låter det vara, säger Roland Bengtsson, som äger Ica Supermarket i Lomma.
Men ni har ju gått ut med information till alla högstadieelever på Karstorp Södra att de inte är välkomna i butiken under skoltid?
–Det gäller fortfarande. Vi förutsätter att det som har skrivits och skickats ut till eleverna följs. Men vi kommer inte att stå och fråga någon om vilken skola de kommer ifrån, vi kommer inte att stå och mota folk i dörren.
De som jag har pratat med säger att det var ett helt gäng elever från Karstorp Södra som var inne och handlade hos er på lunchrasten i måndags. Är det inte väldigt tandlöst med det här förbudet om ni inte gör något?
– Det viktiga för oss är att få upp en diskussion. Vi har fått en diskussion med elever, vi har fått en diskussion i skolan, vi har fått en diskussion i media, vi har fått en diskussion med föräldrar och barn där hemma. Vi tycker att det har varit jätteviktigt och bra. Sedan kan man fråga sig vad som är tandlöst eller inte. Men det viktiga för oss är att få upp frågan om snatterier och att det diskuteras, säger Roland Bengtsson.
Han har inte alls funderat på att butikens förbud mot högstadieelever kan vara olaglig åldersdiskriminering.
– Det har jag inte haft uppe överhuvudtaget. Men visst, det måste man självklart ta hänsyn till. Lagar och regler är till för att följas, säger Roland Bengtsson.
På måndagseftermiddagen står en klunga sjundeklassare utanför Ica Supermarket i Lomma. Flera av dem har varit inne i butiken efter skoltid för att köpa Daim eller hallonstänger. Allihop tycker att det är orättvist att de inte får handla i butiken under skoltid.
– Jag tycker inte att det är rätt att förbjuda alla att gå till affären bara för att några har gjort något dumt. Det här drabbar ju hela högstadiet. Om de tar fast någon på bar gärning som snattar så kan de förbjuda dem som har gjort det istället, säger Melvin Ponné, som går i klass 7B på Karstorp Södra.
– Det här är orättvist mot dem som inte har gjort någonting, säger klasskamraten Darian Nouryzadeh.
Killarna menar att det lika gärna kan vara elever från Pilängsskolan, eller sådana som just har börjat gymnasiet, som är ansvariga för snatterierna.
– Det här drabbar ju alla, det är rätt dåligt. Många har faktiskt inte gjort något dumt. Egentligen borde de ta reda på vem som har snattat, säger eleven Melvin Nertsberg.
Läs alla artiklar om: Elever portas från matbutik
Gå till toppen