Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöborna om Stadionområdet: Bra med en plats för många idrotter

En Malmöbo som precis sett dagens ljus kan som trettonåring hoppa i plurret eller dra på skridskorna efter sista lektionen på idrottsgrundskolan. Om nya Stadionområdet står helt klart 2030 vill säga. På tisdagen kunde nyfikna tycka till om förslaget på plats.

Mats Hansson ser fram emot nya Stadionområdet. "Men det är långt till 2026. Frågan är hur mycket man har råd att genomföra".Bild: Moa Dahlin
Stadionområdet ska bli en stadsdel för idrott och utbildning. Det är en bra idé tycker de flesta som tagit sig hit under tisdagskvällen. Frågor om trafiken och höjden på det som byggs först engagerade mest. Att förslaget bygger på att Malmö Stadion från 1958 rivs verkar de flesta köpa.
Modellerna som placerats ut intill norra läktaren visar hur området byggs i tre etapper. Först ut är en idrottsgrundskola, en sporthall och nya Annebergsskolan. Samtidigt flyttas den norra delen av Eric Perssons väg västerut, stängs för biltrafik och blir huvudstråk för cyklister och gående.
Med start 2022 skulle arbetet med den en stor multihall börja. För att få plats med den rivs norra läktaren. Intill multihallen är även en gymnastikhall placerad.
Beslut om Stadion ska rivas eller ej behöver tas senast 2026, då den marken skulle ge plats för en friidrottsanläggning och en simarena. Det är också nu Kombihallen rivs för att ge plats åt en kombinerad is- och bowlinghall.
2030 skulle allt stå färdigt enligt förslaget.
– Jättebra förslag. Man bevarar identiteten och tillgodoser många idrotter. Jag är medlem i MFF, men det ska inte bara vara ljusblått här, säger Mats Hansson som bor söder om Stadionområdet.
Han tycker att det är bra att det inte förtätas med höghus, utan att områdets profil bevaras. När det gäller Stadionbyggnaden tycker han som de flesta andra som tagit sig hit:
– Ner med den! Synd att man inte gjorde något åt den tidigare, men det finns inget syfte att ha kvar en skamfilad byggnad.
Thomas Sterner beskriver de tre etapperna för Marja Borgkvist, som bor granne med området.Bild: Moa Dahlin
Marja Borgkvist är granne med Stadionområdet och undrar över trafiken när Annebergsskolan blir större och idrottsgrundskolan är på plats.
– Jag tycker det är svårt med parkeringsplatser nu. Jag vill att det finns möjlighet för mina gäster att parkera, säger hon.
Anna Stjärnkvist från stadsbyggnadskontoret visar förslaget för Bengt Ebbestrand och Rolf Brandt. "Egentligen skulle jag inte vilja riva Stadion, men det blir för dyrt att renovera", säger Bengt Ebbestrand.Bild: Moa Dahlin
Bengt Ebbestrand och Rolf Brandt är positiva till förslaget och passar på att fråga planhandläggaren Ulrika Signal lite mer om kopplingen till Pildammsparken. De tycker inte riktigt att det framgår av modellen.
– Det ser ut att kunna bli ett samlat och attraktivt område, helt klart. Det jag saknar är kopplingen till parken. John Ericssons väg kommer troligtvis att bli ännu mer trafikerad, säger Rolf Brandt.
– Tanken är att smalna av John Ericssons väg och göra bättre passager till parken, och en löparslinga som går från Pildammsparken vidare runt Stadionområdet, säger Ulrika Signal.
Stadsbyggnadsnämnden väntas ta beslut om planprogrammet i höst.
På tisdagen var det fullt runt bordet med modellerna över det som ska byggas och rivas.Bild: Moa Dahlin
Sylve och Ingmaj Werholt är nyfikna på nya Stadionområdet.Bild: Moa Dahlin
Fakta

Nya Stadionområdet - de tre etapperna i planprogrammet

Första etappen: 2020-2021

• Idrottsgrundskola med plats för 540 elever.

• Sporthall för skola och föreningar.

• Tillfällig tälthall för fotboll.

• Annebergsskolan rivs och ny skola byggs.

Andra etappen: 2022

• Multihall med fullstor fotbollshall inomhus.

• Norra läktaren av Stadionbyggnaden rivs.

• Gymnastikhall.

• Konceptbostäder kopplade till idrott.

Tredje etappen: 2026-2029

• Stadionbyggnaden rivs.

• Friidrottsanläggning.

• Simarena.

• Kombihallen rivs och ersätts med bland annat ishall och bowlinghall.

• Bostadskvarter söder om Stadiongatan.

Gå till toppen