Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De tar klivet upp i A-laget

Lunds volleybollklubb har en bra meritlista att luta sig mot när säsongen i oktober drar igång. För att sikta högre har både damernas och herrarnas A-lag värvat spelare från B-laget.

Ylva Minör och Anton Borna ser det som en rolig utmaning att få spela i A-lagen. Första matcherna i elitserien spelas hemma i början av oktober.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ylva Minör och Anton Borna har båda spelat i Lunds VK sedan länge. Att fortsätta spela i Lunds VK är en självklarhet för båda två.
– Det är kul att se hur klubben har vuxit och att man kan gå från att spela som barn till elitserien, säger Anton Borna.
Båda ser klivet upp i A-laget och elitserien som en rolig och spännande utmaning.
– Jag gillar att utmana mig själv. Jag vill bli bättre. Har man svårare konkurrens så utvecklas man mer. Det ska bli jättekul att se även hur laget utvecklas nu när vi är nykomlingar, säger Anton Borna.
Herrarnas A-lag tog silver i division 1 förra säsongen och gick sedan upp i elitserien. Både Anton Borna och laget är därför nya inför kommande elitsäsong. i B-laget spelade han höger och ansvarade för anfallet. Hans position i det nya laget är dock inte bestämt än.
– I och med att vi har nya tränare och nytt lag får vi se hur laget byggs upp och vad jag får för position. Man märker på träningarna vad som kommer att behövas i laget så får man anpassa sig efter det.
Efter en try out under våren fick Ylva Minör möjlighet att kliva upp i A-laget. Liksom Anton Borna vill hon utmana sig själv och ser fram emot att träna med både det nya laget och de nya tränarna.
– Man vill bli så bra man kan, det är det som driver en, man är lite envis. Gick det inte första gången så ska man klara det andra gången och nöta på tills det sitter, säger hon.
Ylva Minör spelar libro, en specialist mot försvar och servemottagning som står längst bak.
– Jag är inte så lång men jag är snabb i fötterna och kan ta de snabba bollarna, säger hon.
Damernas A-lag gick upp i elitserien förra året och tog sig till SM-kvartsfinal. Fler träningsdagar och matcher väntar och även om Ylva Minör pendlar till Helsingborg för att jobba ser hon inte det som ett problem.
– Det kommer att bli så att man prioriterar att träningen framför annat. Jag fortsätter för att jag ser att jag kan utvecklas och lära mig nya saker hela tiden. Och att det blir ett helt nytt lag med en ny dynamik för mig är också jättespännande. Det är ofta så fantastiskt kul och en del i varför jag kommer att orka med träningarna för man har så roligt och att utvecklas som lag tillsammans.
I division 1 var det tre träningar i veckan. Nu blir det fyra bollpass plus gymträning och matcher på det. Men det är värt det tycker hon.
Sedan i juni har herrlaget tränat åtta gånger i veckan, delat på bollpass och gympass, men nu kommer de att gå ner till fem träningar i veckan. För Anton Borna blir det studier under dagarna och träning och matcher på kvällarna.
De första matcherna blir hemma i början av oktober. Herrarna möter Örkelljunga, ett duktigt lag som kan bli svåra att slå.
– Det kommer att bli tufft, de kom trea förra året. Det blir en tuff början men vi får se hur bra vi är.
Damerna möter Gislaved och än så länge tycker Ylva Minör att det är svårt att säga hur det kommer att gå.
– Det är mycket byte mellan spelarna innan alla lagen är klara inför första matchen så det är svårt att säga.
Ylva Minör
Ålder: 29
Längd: 1,60m
Position: Libero
Tidigare klubbar: LUGI Volleyboll (Lunds VK)
Anton Borna
Ålder: 21 år
Längd: 196 cm
Position: Center/Höger
Spikehopp: 330 cm
Tidigare klubbar: Född och uppvuxen i Lunds VK
Gå till toppen