Dygnet runt

Lagboken blir teater för moraliska 11-åringar i Malmö

Den planerade klassresan ställs in då klasskassan försvunnit. Jakten på tjuven eskalerar och skapar en mobbmentalitet i klassrummet. Teater 23:s ”Svea Rikes Lag” riktar sig till de mest moraliska av alla människor: 11-åringarna.

Björn Löfgren gör rollen som Timmy i "Svea Rikes Lag".Bild: Julia Lindemalm
När Göteborgs stadsteater redan har gjort teater av Bibeln och Malmö stadsteater har tagit sig an Ikea-katalogen… vad finns då kvar? Regissören Jonas Österberg Nilssons svar blev lagboken. Kombinerad med en händelse från Jonas Österberg Nilssons eget skolliv har lagboken lagt grunden till Teater 23:s nya barnföreställning ”Svea Rikes Lag” med premiär på fredag.
För vad händer när klasskassan försvunnit och alla i klassen plötsligt enas om att det är en klasskamrat som är skyldig eftersom hon kommit till skolan i nya skor? Svea (Gunilla Andersson) piskar upp stämningen i klassen och till slut har situationen gått överstyr. Då den anklagade klasskamraten inte är i skolan håller Svea och hennes kamrater rättegång i skolsalen och ger sig sen ut och demonstrerar med slagord som ”Fengsla Sigrid” och ”Stopa schuven”.
Gunilla Andersson och Björn Löfgren gör tillsammans tolv roller i föreställningen.Bild: Julia Lindemalm
Inspiration till ”Svea Rikes Lag” har hämtats från historieläraren Ron Jones klassiska socialpsykologiska experiment ”Vågen” från 60-talet. Under fyra dagar lyckades Jones skapa en mobbkultur i klassen för att förklara hur nazismen lyckats uppstå. Jonas Österberg Nilsson och de två skådespelarna Gunilla Andersson och Björn Löfgren har tillsammans besökt klassrum i Malmö för att inspireras inför ”Svea Rikes Lag”.
– Hur ser deras vardag ut? Vilka följer de på Youtube? Vilka attityder har de till sig själva och sina lärare? Vad tycker de är rättvist och orättvist? Vad är förbjudet att göra?, säger Jonas Österberg Nilsson.
Om lagboken kan vara abstrakt för en 10-åring så innebär det inte att de moraliska frågorna är det.
– Man har sett i undersökningar att barn når sin moraliska peak när man är kring elva år. Sen dalar det och man blir allt mer omoralisk, säger Jonas Österberg Nilsson.
När stämningen piskas upp i klassrummet försöker Svea även få med publiken i anklagelserna. ”Vilka tror att Sigrid har gjort det? Va, räck upp handen nu annars får du stryk!”. Och provpubliken räcker upp handen.
– Men vi hade några tjejer senast som var modiga och vägrade räcka upp händerna. Det är ju just den reaktionen vi är ute efter, säger scenografen Annika Tosti som byggt en högst annorlunda scen till föreställningen. Scengolvet är en kvadratisk balansbräda som också agerar som klassrummets svarta tavla där läraren skriver.
– Själva frågan om vem som tagit klasskassan blir ju ett störningsmoment för Svea och scenen är tänkt att vara en rent fysisk störning i rummet. Som ett stol med ett för kort ben, säger Annika Tosti.
– Den är också tänkt att visa hur svårt det är att skapa jämvikt och balans när det gäller rättvisa, säger Jonas Österberg Nilsson.
Den specialgjorda scenen agerar även som klassrummets svarta tavla.Bild: Julia Lindemalm
På scenen står enbart Gunilla Andersson och Björn Löfgren som tillsammans spelar tolv talande roller utan klädbyten, utan enbart genom att ändra mimik och röst.
– Det är mycket att hålla reda på, säger Björn Löfgren och visar hur han växlar mellan Goran, Adnan och Maral.
– Det är en utmaning som skådespelare. Man tänker att det här kommer inte att gå, men man växer när det går, säger Gunilla Andersson.
Efter den inledande mobbstämningen i klassen så sker en oväntad twist i handlingen och Svea får smaka på sin egen medicin. Men vem är det egentligen som har tagit klasskassan?
– Vi ställer många frågor, men vi ger inte så många svar, säger Gunilla Andersson.
Vilka frågor tycker ni känns viktigast?
– Dömer vi någon på förhand? Är vi ute efter rättvisa eller en syndabock?, säger Björn Löfgren.
– Och vad är rätt?, säger Annika Tosti.
– Vi har ett stort behov av syndabockar. Vi kan inte stilla vår nyfikenhet eller blodtörst förrän vi lyckats avsätta den där politikern som gjort något. I pjäsen har jag försökt göra så att alla agerar fel. Ingen är en hjälte, säger Jonas Österberg Nilsson.
Björn Löfgren och Gunilla Andersson.Bild: Julia Lindemalm
Föreställningen ”Svea Rikes Lag” har premiär på Teater 23 på Djäknegatan 7 den 8 september klockan 19 och spelas sen även den 21 och 28 september samt 1 och 8 oktober. Dessutom ges den som skolföreställning för 1030 Malmöelever i mellanstadiet.
Håll koll på Malmös teaterliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen