Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lommas motstånd gav utdelning - vindkraft stoppas

Tre planerade vindkraftverk på landsbygden väster om Bjärred stoppas efter beslut i mark- och miljödomstolen. Värdefull jordbruksmark anses i fallet vara viktigare än miljövänlig energi.

Bild: Johan Nilsson / TT
Domen är en framgång för Lomma kommun som hela tiden försökt stoppa projektet som drivs av företaget Västanby AB.
Lomma har visserligen som mål att bli en klimatsmartare kommun och ska fram till 2050 ha minimerat utsläppen av olika växthusgaser i kommunen. Men några vindkraftverk vill man inte ha i det aktuella området utanför Önnerup eller någon annanstans i kommunen.
Läs mer: Lomma säger nej till vindkraft
– Lomma är en liten kommun och vi måste vara rädda om den landsbygd som vi har kvar. I vår översiktsplan har vi därför beslutat att vi inte ska ha någon vindkraft, sade kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M) till Sydsvenskan i maj 2016.
Kommunen har tidigare sagt nej till Västanby AB:s bygglovsansökan. Det beslutet upphävdes av länsstyrelsen som ansåg att miljövänlig energiproduktion är viktig.
Kommunen överklagade till mark- och miljööverdomstolen och framförde en rad argument om att kraftverken hotade landskapsbilden, friluftslivet. fågellivet, kultur- och naturvärden, omgivningen i form av buller och skuggor samt att värdefull jordbruksmark skulle komma att användas på ett felaktigt sätt.
Domstolen underkänner alla utom argumentet om markanvändning. Här menar mark- och miljödomstolen att nyttan med vindkraftverken inte uppväger bortfallet av odlingsmark av hög kvalitet och att denna riskerar att försämras när verken i framtiden ska tas bort.
När det gäller kraftverkens inverkan på landskapet skriver domstolen att dessa inte skulle påverka helhetsintrycket:
"Vyerna vid Öresund möjliggör att man från ett flertal platser ständigt är omgiven av vertikala byggnadsverk som höghus, broar, lastkranar, domkyrka, kärnkraftverk, samt vindkraftverk, även om dessa är belägna på ett stort avstånd från närmiljön. Den här aktuella byggnationen ändrar inte denna viktiga aspekt på det skånska kustlandskapet.
Gå till toppen