Svedala

Marbäckskolan träffade skolvänner från Tanzania

Finns det farliga djur i er skola? Hur jobbar ni med datorer? Det var en frågvis stämning när två rektorer från Tanzania mötte fyror och femmor på Marbäcksskolan.

Skolpersonal från Tanzania besöker vänskolor i Skåne. Rektor Isaack Daniel Nyisaba med barnen Linnéa Holmgren, Ludvig Kristell och Måns Hammarlund.Bild: Sandra Stendahl
Ko är rektor Isaack Daniel Nyisabas favoritdjur, men i Sverige har han för första gången sett en häst. Många av Svedalabarnens frågor handlade om djur, men också om hur det är att gå i skola i Tanzania.
– Skoldagen börjar klockan 7 för barnen. Då städar vi både inne och ute innan lektionerna börjar. Klockan 12.30 blir det en och en halv timmes lunchrast. Det tar lång tid när 604 elever ska få varsin kopp majsvälling. Efter lunch är barnen i skolan till 16.30, berättar, Isaack Daniel Nyisaba.
Det är tredje gången han besöker Sverige och vännerna i Tandalaföreningen. Föreningen bildades 1984 i Svedala och har sedan dess samlat in pengar till skolor i Tanzania. Flera skånska skolor har också genom föreningen fått vänskolor i landet.
– De har hjälpt vår skola sedan 1996. Vi har fått pengar till möbler, böcker, mat och att kunna gräva brunnar. Jag har verkligen sett fram emot att få träffa elever här och berätta hur glada vi är att vi har fått den här hjälpen, säger Isaack Daniel Nyisaba.
Läs mer:Välgörenhetslopp gav pengar till afrikansk skola
Under några veckor besöker nu Isaack Daniel Nyisaba tillsammans med kollegan Godfrey Jafara Nassoro flera skånska skolor, bland annat Naverlönnskolan, Nya röda skolan, Roslättskolan och Kyrkskolan.
– Det är spännande att se hur eleverna i Sverige får arbeta med datorer. Det är också roligt med alla frågor de har om Tanzania. De undrar om vi har snö och vilka djur som finns, säger Godfrey Jafara Nassoro.
Skolpersonal från Tanzania besöker vänskolor i SkåneBild: Sandra Stendahl
Vissa av svaren får Svedalaeleverna att dra efter andan. Som när rektorerna berättar om en elev som blev dödad av en kobra i fjol. Eller att skolans toaletter består av fyra hål i marken.
– Det är roligt att få prata engelska med dem. Det går ganska bra. Jag har berättat vilka ämnen jag gillar bäst, säger eleven Kenneth Ljunggren.
Gå till toppen