Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Se upp! Två kvällar med chans att se norrsken i Skåne

Solen kastar just nu ut extra mycket plasma. Både torsdag och fredag kväll menar rymdfysikern Urban Brändström att det finns goda möjligheter att se norrsken i Skåne, om inte molnen är i vägen. ”Det gäller att hitta en mörk plats och titta norrut”, säger han från en mätstation i Lapplands skogar.

Det är just nu ovanligt goda norrskensmöjligheter i Skåne. Den här bilden togs från Ljungens camping i Falsterbo 2000.Bild: Patrick Persson
När laddade partiklar kraschar in i jordens atmosfär kan det uppstå norrsken.
Fenomenet är vanligast runt nord- och sydpolen. Den sydliga varianten kallas aurora australis, medan det som vi kan se på norra halvklotet heter aurora borealis.
Den danska sajten Videnskab skriver att det just nu finns ovanligt goda möjligheter att se norrsken även så långt söderut som i Danmark.
Läs mer:Danmark hoppas på norrsken
Vad gäller då för Skåne?
Sydsvenskan och HD får via telefon kontakt med Urban Brändström, doktor i rymdfysik knuten till Institutet för rymdfysik i Kiruna. Han tar emot samtalet i en två gånger två meter stor mätstation för norrsken i Lappland.
Urban Brändström, doktor i rymdfysik knuten i Kiruna.Bild: IRF
Urban Brändström bekräftar att det torsdag och fredag kväll är ovanligt goda norrskensmöjligheter även för skåningar.
– Solen kastar ut extra mycket plasma. Det är inte osannolikt att skåningar kan se norrsken vid klart väder, säger han.
När och var ska man titta?
– Jag ska hålla ett öga på himlen både torsdag och fredag kväll. Flygande solplasma träffade jorden klockan sex på torsdagsmorgonen. Och enligt plasmasimuleringen blir det intressant även vid 23-tiden på fredagskvällen, säger Urban Brändström.
– Jag tror inte ni får så mycket norrsken i Skåne. Men någon kommer säkert att se det, om inte moln hindrar sikten. Det gäller att söka sig till en mörk plats och titta mot norr. Det behövs inga hjälpmedel. Det vanliga ögat räcker.
Så sent som i januari i år fångade skåningen Axel Wiktor norrsken på film i mellersta Skåne.
Läs mer:Fångade norrsken i Skåne på film – utan att veta om det
Den intensiva solaktivitet som orsakar norrsken kan också påverka strömförsörjning på jorden.
Urban Brändström berättar att även tyskar kunde se norrsken 30 oktober 2003. De jordmagnetiska störningarna gjorde då att minst 50 000 hushåll i Malmö förlorade strömmen i det som har kallats halloweenstormen.
– Jag skulle inte tro att det blir sådana problem nu, säger rymdfysikern Urban Brändström.
Gå till toppen