Vellinge

Läsartext: Förminskande att ta bort rätten att tigga

Sven Tollin reducerar tiggarna till folk som inte förstår sitt eget bästa, menar Erik Skogh.Bild: Hussein El-alawi
Svar till Sven Tollin.
Läs mer:Det är skamligt i ett välmående land att låta tiggeriet fortsätta
Tiggeriförbud är ett sätt att värna människovärdet, hävdar Sven Tollin. Genom denna falska, eller i bästa fall ogenomtänkta, argumentation, reduceras tiggare till personer som inte förstår sitt eget bästa. Vilket därmed skulle legitimera näringsförbud för deras verksamhet.
Men vad som är värdigt eller inte ligger lika mycket i betraktarens som den betraktades ögon. Det är förminskande att ta ifrån tiggarna möjligheten att själva bedöma vad som är värdigt eller inte. Uppenbarligen överväger värdigheten i att bidra till familjeekonomin över omvärldens blickar.
Det kan vara svårt att ta in men det sitter faktiskt människor på våra gator som, hur orimligt det än kan verka, tjänar bättre på att tigga än vad övriga, i tiggarnas ögon värdiga, möjligheter till inkomster erbjuder. Att förbjuda tiggeri är att täppa till ännu ett andningshål och i värsta fall tvinga in människor i än mer olaglig och/eller förnedrande verksamhet.
Det är förstås djupt tragiskt att det ser ut så här i dagens Europa. Men att sticka huvudet i sanden är inte rätt väg att gå. Det kan också ses som ovärdigt och utgör inte en form av omtanke för samhällets utsatta.

Erik Skogh

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Läs alla artiklar om: Förslaget om tiggeriförbud
Gå till toppen