Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kim Wall-fond stödjer kvinnliga reportrar

För att hedra minnet av den döda journalisten Kim Wall har hennes familj startat en minnesfond. Målet är att samla in 100 000 dollar, som ska tilldelas en ung, kvinnlig journalist

Den 10 augusti i år försvann den skånska journalisten Kim Wall efter att ha varit ombord på uppfinnaren Peter Madsens ubåt Nautilus för att skriva ett reportage.
Den 21 augusti hittades hennes torso utanför ön Amager i Köpenhamn.
Peter Madsen har hävdat att hon dog i en olyckshändelse ombord på ubåten och sagt att han slängde kroppen i vattnet. Den 5 september hölls en omhäktningsförhandling och Peter Madsen häktades för mord.
Händelsen har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt och många har lyft fram och hyllat Kim Walls journalistiska gärning.
I fredags kväll vid 22-tiden lanserades Kim Wall Memorial Fund på en Facebooksida. Omedelbart började donationerna strömma in och klockan 14 på lördagen hade drygt 13 000 dollar donerats.
Målet är att samla in 100 000 dollar, motsvarande cirka 800 000 kronor, som ska tilldelas en ung kvinnlig journalist som rapporterar om ”subkulturer, brett definierat, och vad Kim gillade att benämna 'underströmmarna av uppror'”.
På Facebooksidan skriver familjen att "Kim Wall skulle ha velat att fler kvinnor skulle vara ute i världen och ge sig i kast med livets alla sidor. Vi ber om er hjälp med att förverkliga hennes vision av denna modigare, vackrare värld".
Insamlingen till fonden görs via hemsidan Gofundme.
HD-Sydsvenskan kommer att stödja fonden.
Gå till toppen