Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Stulen lastbil avslöjad av vaken bilist – här slår polisen till på motorvägen

I våras stals en lastbil. En vaken bilist kände i förmiddags igen den numera falskskyltade bilen vid trafikplats Flädie. Polis larmades – och föraren har gripits.

Här stoppas den falskskyltare och stulna lastbilen av svensk civilpolis.Bild: Kasper Dudzik
Klockan 11.02 på fredagen fick polisen samtal från en bilist, som var säker på sin sak. Uppringaren kände igen en lastbil som körde på motorvägen och berättade att lastbilen stals i våras.
Vid stölden hade bilen svenska registreringsskyltar. Nu var den danskskyltad.
Civila polispatruller larmades ut och vinkade in lastbilen vid trafikplats Flädie. Uppringaren hade följt efter och ledsagat polis.
Och den uppmärksamma bilistens uppgifter visade sig vara alldeles riktiga.
– Chassinumret stämmer med en lastbil som stals från ett företag i Sverige, utanför Skåne, i våras, säger Åsa Emanuelsson vid polisens ledningscentral.
– Uppringaren har någon form av koppling till lastbilen. Det var därför bilen blev igenkänd trots de danska skyltarna, som också är stulna, säger Åsa Emanuelsson.
Mannen som körde lastbilen, en 43-åring från ett annat EU-land, har gripits misstänkt för tillgrepp av motordrivet fortskaffningsmedel.
Lastbilen har bärgats från platsen och omhändertagits.
– Vi är väldigt glada över det här. Vi har ofta hjälp av allmänheten, till exempel får vi ofta tips om rattfyllerister, säger Åsa Emanuelsson.
Men ni får väl sällan så här detaljerade tips?
– Nej. Här har den goda slumpen varit framme. Uppringaren kände igen lastbilen och agerade på ett klokt sätt.
Gå till toppen