Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Skånskt bolag i projekt för klimatomställning i Brasilien

Brasilien måste ställa om sin energiförsörjning och minska koldioxidutsläppen. Endless är ett av flera utvalda företag som ska hjälpa det sydamerikanska landet att nå målsättningen.

Det nystartade solenergiföretaget Endless, med säte i Lund och personal i Malmö, deltar i en EU-finansierad satsning för ett fossilfritt Brasilien. Det handlar om ett matchningsprogram med arbetsnamnet Low Carbon Business Action Brazil, som parar små- och medelstora företag i Europa och Brasilien genom konferenser och mässor.
Programmet inleds i oktober och syftet är att skapa synergier och affärsmöjligheter för de deltagande bolagen, och samtidigt skynda på Brasiliens övergång till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp.
Eduardo Rechden är vd för Endless.
Lundaföretaget är fokuserat på projekt inom förnyelsebar energi i tillväxtländer, och mer specifikt solenergiprojekt i Brasilien. Närmare bestämt har företaget en mäklande roll, och utgör en länk mellan solenergiföretag i Brasilien och bolag i Skandinavien som är intresserade av att investera pengar i den här typen av projekt i Brasilien.
– Vår målsättning är att småskaliga energiprojekt ska kunna bära sig finansiellt. I det arbetet analyserar vi bland annat ekonomin och teknologin i respektive projekt för att göra dem mer attraktiva för potentiella investerare, säger Eduardo Rechden, vd för Endless.
Brasilien har över 200 miljoner invånare och ett stort energibehov, kombinerat med bland annat ett påfrestat energisystem med höga energipriser. Detta, menar Eduardo Rechden, gör landet högintressant för investeringar i förnyelsebar energi.
Hittills har företaget arbetat med att bygga ett nätverk i Brasilien och Skandinavien. Bolagets förhoppning är att matchningsprogrammet i Brasilien kommer att ta arbetet till nästa nivå.
– Vi ser att det finns goda intäktsmöjligheter. Samtidigt finns det även finansiella risker, speciellt knutet till valutasvängningar. Men vi har redan varit i kontakt med en del intresserade investerare, säger Eduardo Rechden.
Gå till toppen