Åsikter

Läsartext: Varför ska de kungliga få en gräddfil i vården?

Prins Carl Philip berättar för pressen om sin nyfödde son. Till höger biträdande chefsbarnmorskan Anna Ståhl.Bild: Fredrik Sandberg/TT
När en Bernadotte ska föda får de en bättre service. Varför?
Vid sådana tilldragelser verkar enligt media dessa föräldrapar bland annat få tillgång till team med överläkare, chefsbarnmorskor, sjuksköterskor, men även speciella rum som står och väntar på dem på det BB där de vill föda.
Varför?
Det är nog en service som andra blivande föräldrar, som läser och hör om detta, ser fram emot att få av den gemensamt skattefinansierade vården. Men det finns till och med fall där de inte tagits emot, utan skickats iväg mitt i natten till något avlägset BB! Rena julevangelierna.
Några kanske invänder att de ju är kungliga! Då säger man även att de är förmer än andra. Det borde vara mer logiskt att utse speciella team som har jour om man förbereder en svår förlossning där man vill säkra moderns och barnets hälsa. Men det har inte framgått att det är av sådana skäl som familjerna i Bernadottesläkten verkar få denna exklusiva service.
Varför är inte våra BB tillräckligt bra för de ”kungliga” som de fungerar idag? Om de är undermåliga för Bernadottarna, är det en signal att de borde förbättras för alla i Sverige? Min bild är annars att de som arbetar där har utvecklat en tjänst som är av absolut högsta världsklass.
En ytterligare fråga som figurerat i pressen är att de brukar tilldelas ett eget rum som står förberett ett tag innan förlossningen. Det vill säga på det BB de vill föda. Det sägs att det är av säkerhetsskäl. Jag har inte tillgång till Säpo och hotbilderna eller hur ofta terrordåd har skett på BB - så det är så klart faktiskt möjligt. Men om det bara är för att man inte vill träffa andra på avdelningen så kan ju inte den problematiken vara annorlunda än för andra Hänt i veckan-/Damernas Värld-kändisar.
Men i grunden är monarkin ett demokratiproblem. Jag kan inte ställa upp i ett val till kung. Jag kan inte få ett skattefinansierat apanage för att några gånger om året besöka ett ”hertigdöme”. Jag kan inte bli en ”kunglig” person med en hittepå-titel och få bidrag till underhållet av min bostad. Och skulle jag vilja få ett ekonomiskt understöd hade jag fått begära det på samma sätt som alla andra medborgare.
Talmannen i den amerikanska senaten har titeln President of the Senate. Ändra titeln på vår talman till president så kan vi enkelt införa republik och kraftigt minska demokratiunderskottet och samtidigt sänka statens kostnader.

Rickard Ovin

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen