Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Europas tilltro till USA rasar med Trump

Donald Trumps stöd i hemlandet är historiskt lågt – och i Europa är förtroendet för USA:s president ännu lägre. Ett undantag finns dock: Trump är förhållandevis populär hos européer som sympatiserar med högerpopulistiska partier, visar en färsk undersökning.

Få i Europa anser få anser att USA:s president Trump är kvalificerad för sitt jobb, säger Bruce Stokes, chef vid opinionsinstitutet Pew Research Center, vid en föreläsning på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.Bild: Henrik Montgomery/TT
– Till viss del har det att göra med hans realpolitik, som inreseförbudet. Men man ska inte underskatta det faktum att Donald Trump ses som en anti-etablissemangspolitiker, säger Bruce Stokes, chef för globala undersökningar på opinionsinstitutet Pew Research Center.
Stokes är i Stockholm för att tala om attityder hos amerikaner och européer drygt sju månader in i Trumps presidentskap. Han säger att flera av de högerpopulistiska partierna i Europa, som brittiska Ukip, liksom Trump angriper etablissemanget. Därför är det kanske inte konstigt att 44 procent av Ukip-anhängarna gör tummen upp för Trump, till skillnad från 13 procent av de övriga britterna. I Sverige tycker 28 procent av dem som gillar Sverigedemokraterna att Trump gör rätt på den världspolitiska arenan. Motsvarande siffra bland icke-Sverigedemokrater är 4 procent.
Överlag har européers förtroende för både USA och dess ledare rasat efter att affärsmannen Trump flyttade in i Vita huset. I Sverige har nu 45 procent en positiv bild av USA, jämfört med 69 procent i fjol. Tendensen är densamma i länder som Spanien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Men i Ryssland är läget tvärtom. Andelen ryssar som ser positivt på USA har ökat dramatiskt med 26 procentenheter till 41 procent. Detta samtidigt som Donald Trumps stab utreds för misstänkt samröre med Moskva under valrörelsen.
Synen på Donald Trump i Europa påminner i dag om hur européer 2008 såg på den tidigare republikanske presidenten GeorgeW Bush, impopulär för att ha startat krigen i Afghanistan och Irak. I Sverige, där opinionen svängt mycket kraftigt, har förtroendet för USA:s ledare minskat från 93 procent för Barack Obama i fjol till 10 procent nu.
– Tappet är häpnadsväckande och allvarligt i en tid då vi står inför allvarliga gemensamma utmaningar som klimatförändringarna. Men siffrorna speglar också de orealistiska förväntningar som fanns på Barack Obama, påpekar Stokes kort efter en föreläsning på Utrikespolitiska institutet.
I Europa uppfattas Trump i allmänhet som en stark ledare, men få anser att han är kvalificerad eller att han bryr sig om sina väljare, visar Pews mätningar. En majoritet ser honom som arrogant, intolerant och farlig – med undantag för boende i Ryssland.
Trenden går igen i hemlandet där Donald Trump får dåligt betyg i ärlighet, temperament och omdöme.
– Han har ett stöd på cirka 35 procent, enligt de dagliga mätningar som görs. Historiskt sett har ingen president legat så lågt sju månader in i sin ämbetstid, säger Stokes.
TT: Hur skulle du beskriva hans kärnväljare, de som inte sviker honom?
– De är i högre grad män än kvinnor, fler vita än icke-vita. Många bor på landsbygden och är inte högutbildade.
Fakta

Synen på USA i Europa

Andel av befolkningen i procent som hade en positiv syn på USA 2016, då Barack Obama var president, och 2017 med Donald Trump i Vita huset

Land 2016 2017

Spanien 59 31

Nederländerna 63 37

Sverige 69 45

Tyskland 57 35

Frankrike 63 6

Italien 72 61

Storbritannien 61 50

Polen 74 73

Ungern 62 63

Grekland 38 43

Ryssland 15 41

Källa: Pew Research Centers Transatlantic Relations in the Trump Era som bygger på intervjuer med 9935 personer i tio länder i Europa samt 1505 personer i USA.

Fakta

Synen på Trump

Så ser anhängare till nationalistiska, populistiska eller högerextrema partier i Europa på USA:s president Donald Trump:

Frankrike: 39 procent av dem som har en positiv syn på Nationella fronten har förtroende för Donald Trump. Bland dem som inte tycker om partiet ligger stödet på 6 procent.

Storbritannien: 44 procent av dem som har en positiv syn på Ukip har förtroende för Donald Trump. Bland dem som inte tycker om partiet ligger stödet på 13 procent.

Italien: 48 procent av dem som har en positiv syn på Lega Nord har förtroende för Donald Trump. Bland dem som inte tycker om partiet ligger stödet på 18 procent.

Nederländerna: 35 procent av dem som har en positiv syn på Frihetspartiet har förtroende för Donald Trump. Bland dem som inte tycker om partiet ligger stödet på 11 procent.

Sverige: 28 procent av dem som har en positiv syn på Sverigedemokraterna har förtroende för Donald Trump. Bland dem som inte tycker om partiet ligger stödet på 4 procent.

Tyskland: 25 procent av dem som har en positiv syn på AFD har förtroende för Donald Trump. Bland dem som inte tycker om partiet ligger stödet på 8 procent.

Källa: Pew Research Centers Transatlantic Relations in the Trump Era som bygger på intervjuer med 9935 personer i tio länder i Europa samt 1505 personer i USA.

Gå till toppen