Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Musikfestivalen som vill få dig att somna tjuvstartar i helgen i Malmö

En tolv timmar lång musikfestival där du kan ligga på en stor kudde, titta upp på ljuskonsten i taket eller varför inte somna? Det senare till om med uppmuntras. Programmet till Nathan Larsons dronefestival Dream Music är nu klart och redan på söndag kan man tjuvstarta festivalen med Black Yoga.

Melissa auf der Maur och Nathan Larson.Bild: Björn Olsson och Fredrik Sandberg
Dygnet Runt kunde i april berätta att den amerikanske Malmöbosatte musikern Nathan Larson i höst ska arrangera dronefestivalen Dream Music i Malmö Live. Då var det klart att artisterna Stephen O’Malley från amerikanska Sunn O))), New York-artisten Julianna Barwick och Smashing Pumpkins-medlemmen Melissa auf der Maur skulle uppträda.
Nu har hela festivalprogrammet spikats och Nathan Larson är väldigt nöjd.
– Vi har fått hit några av de mest intressanta musikerna jag vet, säger han.
Bland dem finns amerikanerna Robert Aiaki Aubrey Lowe (tidigare i Lichens), cellisten Julia Kent, Sarah Lipstates projekt Noveller, Deradoorian (tidigare i Dirty Projectors), finska Lau Nau och kanadensiska Jessica Moss (Thee Silver Zion).
– Jag ska själv spela med Christoffer Berg och Joachim Nordwall under namnet The Dream Music Ensemble, berättar Nathan Larson som räknar med att själv uppträda tre gånger under Dream Music, bland annat med Vindla String Quartet.
Bland de svenska namnen på festivalen finns även Joachim Nordwalls eget band Saturn and the Sun, Ectoplasm Girls, Jaen Haven och Malmö Nya Dronesällskap.
Eftersom tanken är att musiken aldrig ska pausa under den tolv timmar långa festivalen så kommer bland annat en kör att binda ihop musiken mellan två uppträdanden. Aldrig någonsin blir det ett mellansnack.
– Det är en del av det egofria i den här festivalen. Det är inte en festival byggd på stora namn och headlines, utan på en upplevelse. Musiken ska inte upplevas som en vanlig rockshow, säger Nathan Larson.
Därför kommer besökarna att få en stor kudde och en liten ljuskälla när man går in i konsertsalen Kuben.
– Sen letar du upp en plats i salen där du vill ligga. Och gärna flytta runt för ljudet och ljuseffekterna i taket kommer att uppfattas annorlunda beroende på var du ligger. En av de bästa upplevelserna kan vara om du somnar, säger Nathan Larson.
Stephen O’Malley.Bild: Jacob Khrist
Han återberättar historien om producenten Brian Eno som skulle åka för att lyssna på ett band som han skulle producera. Men under konserten ser bandet hur Eno har somnat i stolen och de tänker att nu är det kört. Efter konserten kom Eno backstage och utropade att konserten var jättebra. ”Men du somnade ju!”. ”Jag vet, otroligt! Att ni kunde få mig att somna var helt fantastiskt”, svarade Eno.
– Men om man inte känner sig bekväm med att ligga ner kan man få en stol att sitta på. Och uppskattar man inte musiken är det bara att lämna lokalen och återvända om en halvtimme då det är något helt nytt, säger Nathan Larson.
– Målet är ju att binda samman publiken på Malmö Live med publiken på Inkonst eller Plan B. Att få den klassiska publiken att träffa undergroundpubliken. Det tror jag vore bra för Malmö.
Redan på söndag kan man få en försmak på Dream Music då Nathan Larson arrangerar Black Yoga på Yoga Kendra på Friisgatan. Arrangemanget skulle egentligen ha varit på Malmö Live, men tvingades flytta på grund av dubbelbokad lokal. I ett mörklagt rum kommer svartklädda yogautövare samlas för att utföra de klassiska ashtanga-rörelserna till livemusik. Så länge man kan ashtanga-serierna är man välkommen att delta. Annars kan man sitta vid sidan och lyssna på musiken som ska framföras av Nathan Larson och medlemmar ur The Cardigans och Vindla String Quartet.
Black Yoga kommer även att arrangeras i Kuben på Malmö Live den 8 oktober. Festivalen Dream Music hålls den 14 oktober.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen