Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Historiskt rollerderby i Malmö – hemmalaget till final i USA

Alter egos, vegetariska hot dogs och publikfest när den första internationella tävlingen i rollerderby utanför Nordamerika intog Malmö. Hemmalaget Crime City Rollers rullade in i svensk idrottshistoria och budskap om allas lika värden värmde hjärtan i Baltiska hallen.

Resultatet kan svänga fort i rollerderby. Malmölaget i lila och gult.Bild: Patrick Persson
Från Baltiska hallens tak hänger en duk i Crime City Rollers färger. Över de lila och gula trianglarna syns bredvid lagnamnet texten med "Refugees welcome". Från en sektion får speakerns retoriska fråga "Tror du på feminismen?" pausens högsta vrål.
Malmös rollerderbylag började den här fredagskvällen sin resa mot idrottens finrum, den internationella finaltävlingen i USA i november.
Rollerderby växte fram som en underhållningssport i USA under 1930-talet. Då log fokus just på underhållning. Spelarna hade sina rötter i punkrörelsen och många bar nätstrumpor. Något decennium senare betraktades den som utdöd. Under 2000-talet återuppstod den, med nya ideal.
– Ett gäng i Texas valde att göra om sporten så man kan köra på vilket platt underlag som helst så fler föreningar kunde utöva sporten. I dag är det gamla borta, man kan inte hålla på med sport i nätstrumpor och minikjolar. I dag har alla sportkläder, säger Sophie Bergström, erfaren spelare i Crime City Rollers.
Crime City Rollers från Malmö vann över Helsinki.Bild: Patrick Persson
Hon var med och startade Malmöföreningen 2010. På ett par veckor växte medlemsantalet till 60, i dag har föreningen över 200 medlemmar.
– Det är något annorlunda, det är rullskridskor som är lite retro. Det finns också en feministisk tanke, det är kanske ett gammeldags ord i dag, men girlpower helt enkelt. Kamratskap, retrokänsla och tuffheten med en kontaktsport är en perfekt mix, säger Sophie Bergström.
På den ovala banan ligger hemmalaget under mot Helsinki från Finland. Men resultatet kan svänga fort i rollerderby. Under en effektiv jam, tidsperioden på två minuter som de två halvlekarna är uppdelade i, forcerar sig hemmalagets Prince Sofia förbi gästernas försvar fyra varv i rad och tar sitt lag från underläge med 20 poäng till ledning med nästan lika mycket.
Lagkaptenerna Below Me och Curly Hår ger varandra kardan. Namnen är en kvarleva från idrottens födelse.
– Spelarna väljer sina namn själva. Det blir som ett alter ego att man kan få spela ut eller vara någon annan. Andra väljer att spela med sina vanliga tilltalsnamn, säger Sophie Bergström som går under namnet Vix.
Speakerfrågan "Tror du på feminismen?" fick ett vrål som svar från publiken i BaltiskaBild: Patrick Persson
Efter en knackig start tar Crime City Rollers hand om matchen och får de över tusen åskådarna att jubla. Malmölaget vinner matchen med 215-170 och blir därmed första svenska lag någonsin att kvalificera sig till finalmästerskapet i november, det andra europeiska laget någonsin. En av lagkaptenerna, Curly Hår, har varit med sedan 2011.
– För tre år sedan var vi rankade 180 eller något. Vi har klättrat till plats 12 i världen. Det är helt sjukt men helt fantastiskt, säger hon.
En av stjärnspelarna från storlaget Gotham från New York gläds över hur rollerderbyn sprider sig över världen och ser symbolerna från Priderörelsen och feminismen som en essentiell del av idrotten.
– Det är en kultur som vi kvinnor har skapat som handlar om att inkludera och vi är stolta över det. Vi är levande exempel på att det är möjligt, säger spelaren som går under namnet Sexy Slaydie.
Crime City Rollers Tjutet inför en Rollerderbybout mellan Crime City Rollers och Helsinki Roller Derby under turneringen Woman's Flat Track Derby Association den 8 september 2017 i Malmö.Bild: MATHILDA AHLBERG
Bild: MATHILDA AHLBERG
Glädje i Crime City RollersBild: MATHILDA AHLBERG
Domare följer bout i en Rollerderbymatch mellan Crime City Rollers och Helsinki Roller Derby.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen