Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu ska det bringas klarhet i tusenårig mur i Dalbyskogen

Under marken i Dalby Söderskog gömmer sig en 1650 meter lång lermur. För tusen år sedan kan den ha ringat in en kunglig hjortpark, en försvarsanläggning eller en hästhage. För att ta reda på vilket har arkeologer från Lunds universitet satt sina spadar och skrapor i marken.

En grupp arkeologer från Lunds universitet gör utgrävningar vid en gammal lermur i Dalby Söderskog som tror vara omkring tusen år gammal.Bild: Ingemar D Kristiansen
Bara några tiotal meter från parkeringen vid Dalby Söderskog grävs två hål i marken. Intill står arkeologidoktorand Andreas Nilsson. Medan jorden blottläggs funderar han kring närområdets historia. Varför valde någon att bygga en stor katedral i lilla Dalby? Och har lermuren under hans fötter något att göra med Harald Hein, den enda danska kung som begravts i den del av Danmark som sedan blev svensk.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen