Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Nu ska det bringas klarhet i tusenårig mur i Dalbyskogen

Under marken i Dalby Söderskog gömmer sig en 1650 meter lång lermur. För tusen år sedan kan den ha ringat in en kunglig hjortpark, en försvarsanläggning eller en hästhage. För att ta reda på vilket har arkeologer från Lunds universitet satt sina spadar och skrapor i marken.

En grupp arkeologer från Lunds universitet gör utgrävningar vid en gammal lermur i Dalby Söderskog som tror vara omkring tusen år gammal.Bild: Ingemar D Kristiansen
Bara några tiotal meter från parkeringen vid Dalby Söderskog grävs två hål i marken. Intill står arkeologidoktorand Andreas Nilsson. Medan jorden blottläggs funderar han kring närområdets historia. Varför valde någon att bygga en stor katedral i lilla Dalby? Och har lermuren under hans fötter något att göra med Harald Hein, den enda danska kung som begravts i den del av Danmark som sedan blev svensk.
I bästa fall kan helgens utgrävningar ge svar på några av de historiska frågeställningarna.
Medan grästuvor och jordlager försiktigt karvas bort strilar regnet över både arkeologer och den allt gyttjigare marken. Men att den redan stått där i tusen år är inget som får arkeologer att ställa in.
– Visst hade vi hoppats på brittsommar den här helgen. Men har man bestämt så har man, säger Andreas Nilsson.
Under plasten döljs dagens ännu så länge viktigaste fynd. Ett cirkulärt runt område som kan vara resterna av ett stolphål för en palissad, det vill säga en slags försvars mur av trästolpar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det ena grävhålet, nere i diket intill muren, ska ta fram murgrunden. Därifrån ska prover tas och undersökas med kol-14-metoden för att ta reda på hur gammal muren är. Uppe på det elva meter breda murkrönet har lermaterialet just tittat fram under spadarna. Där har ett cirkulärt område, med mörkare färg, fångat arkeologernas intresse.
– Det här ser ut att vara ett gammalt stolphål och i så fall kan det vara resterna av en palissad som stått på muren. En palissad tyder det på att detta var en försvarsborg eller en jaktpark, säger Andreas Nilsson.
Arkeologistudent Lisa Dahlqvist deltar i utgrävningen och hoppas på att finna svar. Men den som tror att kungliga eller militära upptäckter skulle trumfa en hästhage tror fel.
–Det enda som räknas är att få lite mer klarhet i vad den här platsen kan ha använts till. Om det sedan är en försvarsborg eller en hästhage så är vi lika nöjda med att ha hittat svaret, säger hon.
Det tros ta några veckor att få jordproverna undersökta med kol-14-metoden. Men det är därifrån utgrävningens mest eftertraktade svar väntas komma.
– Det viktiga är att lyckas datera muren. Då har vi lyckats, säger Andreas Nilsson.
Arkeologistudent Lisa Dahlqvist hoppas på att arbeta som guide på museum men en utgrävning säger hon inte nej till.Bild: Ingemar D Kristiansen
Doktorand Andreas Nilsson leder utgrävningarna av lermuren i Dalby Söderskog.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen