Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Optimistiskt lopp i regnet

Trots mindre optimistiskt väder förlöpte årets soroptimistlopp väl.

Karin Salomon leder uppvärmningen inför årets soroptimistlopp.Bild: Peter Frennesson
Klockan är några minuter i tolv. Framför Vita scenen i Stadsparken försöker en blåklädd människomassa hänga med i Karin Salomons rörelser. Hon är före detta ledare på Friskis & Svettis, människomassan är folk i alla åldrar som snart ska börja springa och det blå är tröjorna som deltagarna fått för att de medverkar i årets soroptimistlopp.
Omkring 200 är anmälda, men vädret – det har precis börjat regna – har nog skrämt bort en del.
Några som inte skrämts bort är kusinerna Knut Germeraad Forsberg, Maj Germeraad Forsberg, Molly Forsberg Andersson och Olle Sixten Forsberg Andersson. De har varierande erfarenhet av olika barnlopp, som till exempel Kalvinknatet. Nu väntar dock en betydligt längre slinga: soroptimistloppet är nämligen fem kilometer långt.
– Det känns lite långt, säger Molly Forsberg Andersson.
Hur ska det bli att springa, tycker ni?
– Kul, säger Maj Germeraad Forsberg.
– Nja, sådär, tycker Knut Germeraad Forsberg.
– Fast om en pokemon springer framför så kan det nog vara kul, eller hur? kontrar mamma Jennifer Forsberg.
Knut Germeraad Forsberg, Molly Forsberg Andersson, Olle Sixten Forsberg Andersson och Maj Germeraad Forsberg en stund innan soroptimistloppet satte igång.Bild: Peter Frennesson
Kusinerna och deras mödrar har lockats med till loppet av en väninna som är soroptimist. Men vad är egentligen en soroptimist för något?
Ja, namnet är latininspirerat och kan tolkas ungefär som "kvinnor som vill väl", berättar Christina Wadstén-Malm, som är president för Lunds soroptimistklubb och på plats i Stadsparken.
Soroptimisterna är helt enkelt ett internationellt nätverk för yrkesverksammma kvinnor, som arbetar för att stärka kvinnors och flickors rättigheter i världen. I Lund har man 41 medlemmar, i Sverige över 1 000 och i hela världen finns 100 000 soroptimister.
– De pengar som vi får in här går oavkortat till våra projekt, säger Christina Wadstén-Malm.
Bland projekten finns både lokala, som stöd till våldsutsatta kvinnor i Lund genom Kvinnojouren, och internationella, som ett initiativ för att ordna toaletter i slummen i Nairobi.
Nu har Karin Salomon avslutat uppvärmningen och det är snart dags för start.
– Nu är det 45 sekunder kvar till klockan slår tolv. Varsågoda bort till starten. De snabba ställer sig först, säger konferenciern Marie Nordkvist Persson.
Deltagarna formerar sig och två minuter över tolv ljuder signalen som förkunnar att årets soroptimistlopp är igång. Den blå människomassan springer, lunkar och går iväg i regnet.
Knappt arton minuter senare springer Karl Dannestam in som segrare bland herrarna. Drygt fyra minuter senare kommer snabbaste kvinnan, Katarina Lundin.
Starten har precis gått.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen