Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Populär 860-åring firas med ostbricka och orgelkonsert i Kävlinge

Gamla kyrkan i Kävlinge är en av Skånes äldsta kyrkor. Att den var övergiven i 60 år är en av anledningarna till att den är så välbevarad och nu utan tvekan Kävlinges mest populära kyrka.
– Gamla kyrkan är en riktig pärla! Man riktigt känner historiens spännande vingslag, säger kyrkoherde Mats Andersson Risberg.

"Det som är unikt med kyrkan är att den är så oförstörd" säger kyrkoherde Mats Andersson Risberg.Bild: Hussein El-alawi
Gamla kyrkan i Kävlinge är en av Skånes äldsta kyrkor, den stod klar 1157 – bara tolv år efter Lunds domkyrka. När kyrkan nu blir 860 år firas det stort i församlingen, i dagarna två.
– Den är den finaste av kyrkor. Och alldeles lagom stor, med plats för 100 personer. Gamla kyrkan är vår populäraste kyrka när man ska ha vigsel, dop eller begravning. Den ensam används dubbelt så mycket som våra andra fem kyrkor tillsammans, säger Mats Andersson Risberg.
Kyrkan byggdes i en tid då Skånes största vattendrag, Kävlingeån, var en viktig passage och strax intill fanns en bro över ån. Här växte en by upp kring Kävlinge källa som gav rent vatten. Då var området en del av Östra Danmark och gudstjänsterna hölls först på latin, sedan på danska och långt senare på svenska.
– Det som är unik med kyrkan är att den är så välbevarad och oförstörd sedan 1100-talet. Visst har man byggt på den men med en välgörande försiktighet, säger kyrkoherde Mats Andersson Risberg.
En anledning till att kyrkan är så välbevarad är att den stod öde under 60 år och därför inte moderniserades under många år.
– Kyrkan avkristnades 1897 när Korsbackakyrkan stod klar. Gamla kyrkan hade blivit för liten när orten växte i samband med att järnvägen och industrierna kom till byn. Tanken var att riva gamla kyrkan och bygga nytt på samma plats, men man upptäckte att platsen var för liten och byggde därför Korsbackakyrkan uppe på höjden, säger Mats Andersson Risberg.
Gamla kyrkan övergavs och under många år fungerade den istället som bland annat sädesmagasin och som brandstation. Men 1957 återinvigdes den och togs i bruk igen.
Predikstolen kom till på 1600-talet berättar Mats Andersson Risberg.Bild: Hussein El-alawi
Detalj av den omsorgsfullt smyckade predikstolen.Bild: Anna Söderquist Kävlinge församling
Mats Andersson Risberg visar entusiastiskt runt i kyrkan och berättar om olika delar. Dopfunten i kalksten är ungefär lika gammal som kyrkan, kanske till och med äldre. De färgglada väggmålningarna är från 1300-talet och senare. Tornet och krucifixet från 1400-talet. Altaruppsatsen från 1498. Den omsorgsfullt dekorerade predikstolen från 1600-talet.
På bänkdörrarna står ännu namnen som visar hur man skulle sitta. Den välbärgade krögarfamiljen som bidragit med mest pengar hade plats längst fram, medan det längre bak står "Ryttarnas hustrur" på en dörr. I en yttervägg finns två igenmurande hål som har använts för att kunna ge nattvarden även till spetälska.
Väggmålningarna är från 1300-talet. "Hela kyrkan är som ett vittnesbörd om vår historia" säger kyrkoherde Mats Andersson Risberg.Bild: Johanna M Karlsson
– Gamla kyrkan är så oerhört vacker och hela kyrkan är som ett vittnesbörd om vår historia, det sitter i väggarna, säger Mats Andersson Risberg.
Här kan du se en film om kyrkan.
Fakta

Flera dagars firande i Gamla kyrkan

På söndag den 10 september klockan 11 blir det jubileumsmässa. Docent Anders Ödman håller ett föredrag om Kävlinges historia. Därefter bjuds det på en bit mat i kyrkan.

På onsdag den 13 september klockan 18.30 fortsätter firandet med orgelafton med musik från olika århundraden och ostbricka.

Det är gratis och alla är välkomna.

Gamla kyrkan i Kävlinge skulle egentligen rivits i slutet av 1800-talet och var ödekyrka i 60 år. I dag är det Kävlinge församlings populäraste kyrka för vigslar, dop och begravning.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen