Dygnet runt

Regnet spöade NGBG:s stora festivalsatsning

Årets festival på Norra Grängesbergsgatan skulle bli extra stor med fullt blås och blandad sås. Men när Sydsvenskan var på plats vid 17-tiden sköljde regnet bort besökarna. Senare blev det uppehållsväder – och besökarna strömmade till.

Annabell Merkel har laddat upp med paraply, regnjacka och färgglada stövlar. Men det räcker inte när strilandet övergår i ösregn.
Gäststudenten Annabell Merkel besökte NGBG-festen tillsammans med vänner från Malmö högskola.Bild: Patrick Persson
– Det här är verkligen ett coolt område! Det är en riktigt trevlig festival. Men det skulle vara mycket bättre om det inte regnade, säger Annabell Merkel.
Sedan brakar det till: vinden sliter tag i regnskyddet utanför dj-båset bakom oss och vräker omkull en trave lastpallar som presenningen var förankrad i. Lyckligtvis är dansgolvet så tomt att ingen skadas.
Förra årets gatufest på Norra Grängesbergsgatan i Malmö blev en succé med runt 5 000 besökare. Därför satsade arrangörerna på att göra årets festival nästan dubbelt så stor. Förra årets 13 scener med runt 80 akter växte i år till 21 scener med 155 akter.
Men höstregnet spolade bort en stor del av publiken och festglädjen – i varje fall vid 17-tiden, när regnet föll för fullt.
Läs mer:Så blir årets NGBG-festival
Läs mer:”Man måste tänka på hyran och på kunderna”
Årets gatufest NGBG var nästan dubbelt så stor som förra året. Men regnet skrämde bort publiken.Bild: Patrick Persson
Norra Grängesbergsgatans industriområde är till vardags hem för Gurjy bilhandtvätt, Al Hoda-moskén och Folkuniversitetets replokaler. Men en dag om året kliver garagebanden ut på gatan och spelar på scenen hos Al Amilis biltvätt. Medan dj:s pumpar ut elektronisk dansmusik och sprutar rök från en container mitt i gatan.
Besökare i färgstarka regnponchos drar förbi stånden som säljer popcorn och loppiskläder. Eller tränger in sig i det stora öltältet.
Elektronisk dansmusik, rök och laserljus väller ut från dj-containern Anubis och Rebike på NGBG.Bild: Patrick Persson
Emma Silfver, som sjunger i vispopgruppen Under tiden, kämpar tappert för att hennes publik på tjugo personer ska höra henne. Trots trumorkestern och den elförstärkta manskören från Islamiska fatwabyrån i Sverige, som uppträder på en annan scen femtio meter bort.
–Jag har varit kall och blöt hela dagen. Det är lite tufft att uppträda när scenerna ligger så nära varandra. Men det är fint på något vis att vi är här allihop och blandar ihop oss, säger Emma Silfver efter spelningen.
En dag om året förvandlas biltvätten till scen för hårdrocksband. Och snickeriets lastbrygga blir ett dj-bås.Bild: Patrick Persson
Gatufesten NGBG stöttas av Malmö stad och Sofielunds fastighetsägare. Planen är förstås att gatan ska bli känd för något annat än svartklubbar och skattefusk.
Turisten Darrel Jobe från USA har besökt festivalen för att dricka öl, lyssna på musik och äta jerk chicken. Nu står han och fotograferar graffitiväggen.
–Det här är typiskt en sådan där hipster- och musikfestival som man har i områden som håller på att gentrifieras. Det är väldigt likt sådana grejer som händer hemma i Los Angeles. Förutom regnet förstås, säger han.
Vid 20-tiden slutade dock regnet falla och festivalen fylldes på med besökare.
Många spelningar men liten publik präglade årets gatufest på Norra Grängesbergsgatan, då Sydsvenskan var på plats. Senare avtog regnet och besökarna strömmade till.Bild: Patrick Persson
Läs alla artiklar om: NGBG 2017
Gå till toppen