Kävlinge

Skadegörelse tvingar folkpark i Kävlinge att söka extra stöd

Sönderskurna tältdukar, uppbrutna dörrar och kraschade lampor. Silverforsen Folkets Park i Kävlinge har drabbats av omfattande skadegörelse i sommar – som kostar föreningen stora pengar.
– Det är väldigt tråkigt, vi har räknat ut att det har kostat oss 100 000 kronor på två år, säger ordförande Rose-Marie Henningsson.

Silverforsen Kävlinge Folkets Park drivs av en ideell förening som anordnar midsommardans, barnteater, sagostunder, bilutställningar med mera och hyr ut festtält till bröllop och liknande. Det är genom uthyrningen de får in pengar. I år har de haft 22 000 besökare vilket är fler än förra året.
– Silverforsen drar mycket folk och uppskattas av många, men vi får inte in så mycket pengar, vi går runt tack vare ideella krafter som lägger mycket tid på verksamheten, säger Rose-Marie Henningsson.
Hon har varit aktiv i åtta år och säger att skadegörelsen började förra året och har eskalerat i år.
– I sommar har det varit något mer eller mindre hela sommaren. De har gjort inbrott i kiosken fyra gånger, skurit sönder den jättestora tältduken, slagit sönder lotteribodarna, nyligen slog de sönder lampor och skar av ledningar, berättar Rose-Marie Henningsson.
Taket till det stora tältet skars sönder en natt i somras.Bild: Christer Eklund
En del sönderslagna saker har de ersatt eller lagat, annat har de fått släppa och klara sig utan. Det får inte ut mer än små bidrag via försäkringen. Samtidigt har de alltid fasta kostnader för bland annat el och sophämtning. Och de hade tänkt göra investeringar inför nästa sommar men de pengarna finns inte längre.
– Vi köpte nya tältdukar eftersom vi har mycket verksamhet i tältet och kioskdörren bytte vi ut, men den bröt de snart sönder. Bara tältduken kostade oss 26 000 kronor, säger Rose-Marie Henningsson.
Det har nu gått så långt att de har begärt extra ekonomiskt stöd av Kävlinge kommun.
–Jag var på kommunhuset och pratade i dag, vi hoppas få ett extra stöd på 100 000 kronor, men vi kommer inte att få besked förrän i oktober då de har nästa möte, säger Rose-Marie Henningsson.
Om några veckor stänger Silverforsen Folkets Park för säsongen och hoppas kunna öppna som vanligt nästa år.
Här kan du läsa fler nyheter från Kävlinge.
Gå till toppen