Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slopestyleåkare OS-uttagna

De två slopestyleåkarna Henrik Harlaut och Jesper Tjäder har tagits ut till den svenska OS-truppen. – Jag tror att det är enormt bra för dem att bli uttagna redan nu, säger förbundskaptenen Patric Nyberg.

Henrik Harlaut under OS i Sotji. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Både Jesper Tjäder och Henrik Harlaut har presterat uttagningsgrundande resultat med topp åtta-placeringar på världscup och VM, både nu i säsongsstarten samt under förra säsongen. Bland annat kom Harlaut fyra på VM och Tjäder fyra sammanlagt i världscupen i slopestyle.
Flera världscuptävlingar återstår, men svenskarna har i praktiken även ordnat två svenska kvotplatser. Jesper Tjäder är för närvarande på fjärde plats på OS-rankningen och på sjätte plats på världsrankningen. Henrik Harlaut ligger på elfte respektive 15:e plats på samma rankningslistor.
– Det finns ingen chans att de skulle hamna utanför topp 30, säger Nyberg.
Att vara OS-klara redan nu ger Harlaut och Tjäder möjligheten att avstå från tävlingar för att få till ett optimalt upplägg inför OS med träning och tävling.
– De åker sannolikt inte världscuptävlingen i Font Romeu i Frankrike precis före jul.
Pyeongchang 2018 blir Harlauts och Tjäders andra OS. Båda var med i Sotji 2014 då skidornas slopestyle hade premiär på OS-programmet. Där slutade Henrik Harlaut på en sjätteplats och Jesper Tjäder på en 24:e plats.
OS i Sydkorea startar om fem månader, den 9 februari.
Hittills har SOK tagit ut tio individuella idrottare samt lag i alpint, curling, ishockey, skidor och skidskytte.
Fakta

Uttagna till OS

Alpint: Frida Hansdotter, André Myhrer och laget till lagtävlingen.

Curling: Lag Hasselborg (Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Jennie Wåhlin (reserv). Lag Edin (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Henrik Leek (reserv).

Freeskiing, slopestyle: Henrik Harlaut, Jesper Tjäder.

Ishockey: Damlaget.

Längdskidor: Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Marcus Hellner, stafett herrar och damer, team sprint herrar och damer.

Skicross: Sandra Näslund, Victor Öhling Norberg.

Skidskytte: Stafett damer och mixed stafett.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren.

Gå till toppen