Vellinge

Läsartext: Vi kan vara utan deras påklistrade "hej hej"

Vi har en överlag bra politikerkår i Vellinge som ser till medborgarnas bästa, skriver Jan Hjert apropå förbudet mot tiggeri.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Svar på Gertrud Anljungs inlägg på Åsiktssidan i Sydsvenskan 7 september.
Läs mer:Accepterar ni förbudet, invånare i Vellinge?
Gertrud Anljung i Lund frågar på Åsikter i Sydsvenskan 7 september om vi invånare i Vellinge kommun accepterar ett tänkt förbud mot tiggeri vår kommun. Det korta svaret är att det gör större delen (67 procent) av de som verkar och bor inte bara i Vellinge utan i hela landet enligt en undersökning som publicerades av Aftonbladet.
Kanske har Vellinge bara modigare politiker som förstår att lyssna på medborgarna och upplysta nog att se helheten. Kan du ärligt påstå att dina allmosor i Lund hjälper mer än de dryga 50 miljarder skattekronor som EU skickar till Rumänien? Jag tror snarare att de syftar till att dämpa ditt samvete över världen orättvisor.
Läs mer:Beslut i kommunstyrelsen om tiggeriförbud i Vellinge
Precis som förre S-ledaren Göran Persson uttryckte det i en tv-intervju för några år sedan är det landet i fråga, Rumänien, som på hemmaplan ska ta tag i sina minst gynnade medborgares ekonomiska och sociala problem; det kan inte minst Sverige hjälpa till med - och gör det också genom väl tilltagna biståndspengar. Rumänska makthavare ser helst att de sämst ställda i landet far all världens väg – och så är det problemet ur världen.
Tyck inte synd om oss Vellingebor, Gertrud Anljung. Vi har en överlag bra politikerkår i Vellinge som ser till medborgarnas bästa. Jag tänker då på äldreomsorg, skola, byggnation och så vidare.
Vi i Vellinge är mycket trötta på dessa tiggare i vår kommun som ler mot oss när vi ska besöka till exempel en livsmedelsaffär – tiggarnas ”hej, hej” känns påklistrat. De orden kan vi vara utan. Detta är ingen ”skammens manifestation”, det är ett väl genomtänkt förslag av Liberalerna och Moderaterna. Det finns alla förutsättningar för att det ska antas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Jan Hjert

Vellinge
Läs alla artiklar om: Tiggeriförbud i Vellinge
Gå till toppen