Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför strök domaren utvisningen i toppmötet: ”Vi tappar numret”

Ett helt domarteam kunde inte reda ut vem som var syndabacken - situationen som överskuggade hela eftersnacket i seriefinalen mellan Rosengård och Linköping, vilken slutade 2-2. – Det står mellan två spelare och vi tappar numret, förklarade domaren Laura Rapp efteråt med stöd av sitt team.

Laura Rapp hamnade i fokus sedan Linköping klarat sig undan en utvisning med den udda förklaringen att hela domarteamet missade vem som var skyldig.
Med sekunder kvar av ordinarie tid rusade Anja Mittag med bollen ensam mot Linköpingsmålet. Tre-fyra meter utanför straffområdet fällde Maja Ring Kildemoes henne. Domare Rapp friade, men assisterande Sandra Österberg tog beslutet frispark och målchansutvisning.
Alla väntade på det röda kortet. I stället blev det en lång domarkonferens - och inget kort.
– Jag är inte jättenöjd med situationen. Tar man den blåsningen, så är det väl solklart att det är rött. Antingen tar man det eller inte. Och en konsekvens blir ju nu också att Maja inte är avstängd i nästa match, erkände Linköpings tränare Kim Björkegren utan omsvep.
– Utifrån våra diskussioner efteråt, om det är målchansutvisning vilket vi tror det är, så tappar vi numret på spelaren. Då kan vi inte visa ut någon, sa Laura Rapp.
Så ni menar att alla fyra missade numret?
– I en sån situation har vi helt och hållet gjort bort oss. Hela teamet, sa assisterande Sandra Österberg.
FC Rosengårds lagkapten Caroline Seger tog en hel timme på sig för att samla känslorna.
– Till oss sa hon att hon tyckte det var en spelare till mellan henne och målet. Det är för dåligt. Där är Anja och en försvarare. Jag förstår inte hur man kan missa det.
Rosengårdstränaren Jack Majgaard Jensen förstod att domarteamet inte visste vem som var syndabacken.
– Då försökte jag åtminstone få dem att få igång matchen igen. Men alla tappade ju allt fokus och typiskt nog så lades ju aldrig den tiden till heller.
Palavern varade uppåt tre minuter och inte minst Rosengård tappade fokus helt uppenbart i den situationen. Att Iva Landeka sköt frisparken högt över var förmodligen en del av detta.
Det är andra helgen i rad som det blivit domarkaos kring FC Rosengårds match och Jack Majgaard Jensen ville lyfta frågan högre.
– Det är synd om Rapp där ute, för det är någon som tillsätter domarna. Och någon har gett direktiven. Det är det vi ska titta på. Är det rätt? Ska man välja ett annat system? I Danmark dömer Superligandomarna tjejligan också. Det är väl bra. Liksom att det är bra att en dam dömer i högsta herrligan i Tyskland. Det är inte kön det handlar om. Det är kvalitet.
– För mig handlar det om att de bästa ska döma oavsett om de är män eller kvinnor. Damfotbollen går framåt, men det känns som domarna stannat upp lite. Det är tråkigt, menade Caroline Seger.
Ingen vet om det var ett avgörande domslut. Men Rosengård hade fått spela med en spelare mer i fyra-fem minuter och hade Linköping, som tappat 2-0, i brygga.
– Vi visar bra moral. Kör hela vägen och visar att vi är bättre än Linköping, tyckte Jack Majgaard Jensen.
Gå till toppen