Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Bo Södersten

Bo Södersten, Stockholm, har avlidit i en ålder av 86 år, efter en längre tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustrun Birgit Friggebo och barnen Anna, Henrik, Erika, Wiktor, Helena och Per-Axel med familjer.

Bo Södersten blev 86 år.
Bo Södersten var min handledare. Han var också min mentor. Vi sågs första gången i Lund 1968 på hans första föreläsning i kursen i internationell ekonomi. Det var en lysande, inspirerad föreläsning, början på en vänskap som blev starkare och starkare med åren.
Bos doktorsavhandling var teoretisk men hans styrka var tillämpad ekonomi, främst internationell handel och utvecklingsekonomi, men också bostadspolitik och socialpolitik. Det var ingen tillfällighet att han var krönikör i flera av våra största dagstidningar.
Han var debattglad som få och hade en skarp och polemisk penna som han inte drog sig för att doppa i gift. Bo var en god pedagog, både i tal och skrift. Han var en inspirerande föreläsare, han skrev den första moderna läroboken i världen i internationell ekonomi, och han redigerade böcker om Sveriges ekonomi som under många år användes i undervisningen på de flesta av våra universitet.
Bos insatser som handledare kan sammanfattas med ett enda ord: stöd. Med honom bakom sig behövde man aldrig oroa sig. Han slog obarmhärtigt ner på slappheter och vaga resonemang. Det var tuffa tag på seminarierna, men man gick alltid därifrån med ett positivt budskap och visste vad man skulle göra härnäst. Bo knöt sina studenter till sig. Det var ingen tillfällighet att han fick tre vänböcker sig tillägnade.
Bo hade ett brinnande intresse för politik. Han var född in i socialdemokratin och han fullföljde dess ideologiska tradition. Hans tidiga politiska essäer placerar honom på partiets vänsterkant. Att bli riksdagsman var emellertid ett misstag. Socialdemokratins struktur var inte sådan att självständiga, oortodoxa tankegångar uppmuntrades.
Partiet höll honom tillbaka i stället för att utnyttja hans begåvning. Tids nog fick det äta upp sin underlåtenhet, när Bo gick angrep socialdemokratins aversion mot marknadsekonomiska lösningar, framför allt i de sociala sektorerna. Han blev ett nyttigt salt i partiets sår.
Bo Södersten var en man med bred kulturell utblick. Han var intresserad av litteratur – skrev själv en novellsamling och flera essäsamlingar – musik, framför allt jazz, och konst. Han var en komplicerad person, inte alltid lätt att ha att göra med, men alltid stimulerande. Han tog plats när han kom in i rummet. Alla blev tvungna att förhålla sig till honom.
Han kunde vara lätt jobbig och påträngande, men han var också färgstark och generös och det var svårt att inte tycka om honom. Hans karakteristiska dalmål kommer att fortsätta att ringa i öronen.
Mats Lundahl
Gå till toppen