Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Tobias Lindberg: Misstroendet går inte att försvara.

Peter Hultqvist.Bild: Henrik Montgomery/TT
Vad går att försvara? Frågan blir högaktuell nästa vecka. Dels i den militära storövningen Aurora 17, dels vid en kanske ännu hårdare drabbning i riksdagen.
När kammaren öppnar efter sommaruppehållet väntas allianspartierna rikta en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). De håller honom alltjämt delansvarig för turerna kring Transportstyrelsens it-skandal. Och med Sverigedemokraternas stöd kan de tvinga honom att gå.
StatsministerStefan Löfven (S) har tagit strid för sin försvarsminister. När skandalen ledde till regeringskris i somras lät han två statsråd gå, men valde att behålla Hultqvist, trots misstroendehotet. Därmed ligger det nu så mycket prestige i frågan att ett misstroende kan mynna ut i regeringens avgång.
För att ställa till så stor politisk oreda krävs starka skäl. Sådana finns inte i det här fallet.
Försvarsministern har varken ansvar för Transportstyrelsen eller för att föra vidare information som han borde ha kunnat utgå från att andra spridit. Till på köpet är Hultqvist en kunnig och stridbar försvarsminister som bland annat varit drivande bakom värdlandsavtalet med Nato.
Kort sagt borde allianspartierna backa. Misstroendet mot Peter Hultqvist går inte att försvara.
Gå till toppen