Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Brutalt om drevets koreografi

Manus, regi: Jonas Nilsson. Scenografi, kostym: Annika Tosti. Ljus: Iben West. Musik, ljuddesign: Lur (Erik Rask och Mika Forsling). I rollerna: Gunilla Andersson, Björn Löfgren. Teater 23, Malmö, 8.9

Bild: Julia Lindemalm
Rätt ska vara rätt, regler är till för att följas. Nån ordning får det vara!
Så är det förstås. Och ändå har några av världshistoriens värsta förbrytelser begåtts just i kraft av lagar och regler. För vem säger vad som är rätt eller fel, egentligen?
När Teater 23 och manusförfattaren och regissören Jonas Nilsson tar sig för att dramatisera självaste lagboken står regelverkets hårdaste anhängare bakom prövningen av rättsväsendet. En klass 11-åringar närmare bestämt, i den ålder då vi enligt ensemblen som allra starkast tror på existensen av en entydig moral.
Tillsammans har barnen gnetat ihop en klasskassa som ska ta dem ut i världen. Bokstavsbarnet Timmy (Björn Löfgren) studsar som en flipperkula mellan bänkraderna i förväntan inför äventyret. Tills fröken tar till orda och förklarar att kassan är försvunnen, förmodligen stulen.
Hur kan detta ha skett? Och framförallt; vem är den skyldiga? Blickarna landar på fattigflickan Sigrids nya skor som hon generat gnider mot varandra. Skor för fina för en som hon och av de framviskade misstankarna blir snart en kör av högt skanderade anklagelser.
Högst av alla ropar Svea (Gunilla Andersson), som tar det som sin särskilda uppgift att utkräva ett straff för brottet. Och av det som initialt är ett antagande blir omsider ett självklart faktum, särskilt som Sigrid inte står upp för sin oskuld utan flyr mobben och stannar hemma från skolan.
Mot barnens tro på en säker sanning står själva scengolvet som i Annika Tostis effektfulla och betydelsebärande scenografi blir till ett gungfly som tippar för varje steg gestalterna tar. Genom mimik och röster går de två skådespelarna skickligt ut och in ur sammanlagt sexton roller alltmedan dramat drivs mot sin spets.
För någon måste betala priset, men är det Sigrid? Eller är det värsta brottet i stället Sveas, som drivit hetsjakten på Sigrid? När klockan klämtar är straffet så hårt att publiken drar efter andan.
– Slutar det verkligen så?
Och det gör det, i en final värdig forna tiders moralister som HC Andersen och Bröderna Grimm. Upplösningen förtar något av den tidigare så intressanta och öppna prövningen av drevets koreografi och nyanserna i skuldfrågan. För vem är egentligen ansvarig? Den som leder mobben? Den som skapar situationen? Eller den som passivt väljer att se på?
Här är det bara att hoppas att vakna lärare tar vid där dramat lämnar den unga publiken i sticket med de stora frågorna. Som utgångspunkt för ett fortsatt samtal ger Jonas Nilssons pjäs åtskilligt stoff att arbeta med. Men som ensam lösning på det etiska dilemmat blir sens moral alltför brutal och beklämmande.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen