Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Gräl om brevduvor orsakade bråket som ledde till död på fest i Höganäs

Den utlösande faktorn till misshandeln som ledde till att offret dog var ett gräl om offrets hobby – brevduvor. Men den åtalade mannen hävdar att han överhuvudtaget inte slog offret.

Bild: Daniel Kihlström / TT
På måndagen inleddes rättegången mot en man i 35-årsåldern som åtalats efter att en man i 30-årsåldern hittades död på en fest utanför Höganäs den 15-16 juli.
Vid två tillfällen larmades polisen till platsen. När den första patrullen kom till platsen var bråket mellan de båda männen redan överstökat. Den äldre av dem hade lämnat, medan den andre hade burits in av sin fru och ytterligare tre personer. Han låg då livlös på en madrass i ett vardagsrum, men varken poliserna eller de övriga insåg att han var allvarligt skadad.
Läs mer:Slag i magen orsakade festdeltagarens död
Från både åklagaren och försvarets sida betecknas det som hänt som en tragedi. Den utlösande faktorn till misshandeln som sedan ledde till att offret dog var ett gräl om offrets hobby – brevduvor.
Den misstänkte har åtalats för misshandel och grovt vållande till annans död. Men han han förnekar helt. Enligt honom var det en ren nödvärnssituation där han enbart försvarade sig. Enligt honom slog han aldrig offret.
– Jag skyddade mig med händerna. Allt gick så snabbt, säger han.
Han berättade också – stick i stäv med flera vittnen – att det var offret som började slagsmålet med att ge honom ett rejält slag i ögat.
Han hävdade också att han såg offret resa sig efter tumultet – något ingen annan såg. Enligt övriga låg han helt livlös på marken och varken rörde på sig eller sa något efter slagsmålet.
– Du är den enda som säger att han reste sig, hur kommer det sig? undrade åklagare Eleonora Johansson.
– Jag såg hur han höll på att resa sig, upprepade han.
– Men det är inte förenligt med övriga uppgifter i utredningen, fortsatte hon.
– Jag vet inte.
Offret dog av inre förblödning. Men att den misstänkte skulle ha utdelat några slag mot offrets magregion vill han inte kännas vid. Hur offret fick sina skador, har han ingen förklaring till.
Under första rättegångsdagen förhördes även offrets hustru. Hon var inte på plats när det våldsamma bråket uppstod. Istället hade hon valt att tillfälligt lämna festen efter att ha knuffat på sin man för att förhindra honom från att fortsätta bråket.
– Jag blev upprörd och rädd att min man skulle gå tillbaka till honom (den åtalade) när han blivit slagen, sa kvinnan märkbart tagen av situationen.
Hon fick också frågor varför ingen sa något om att det hade varit slagsmål när den första patrullen kom dit.
– Jag tror att vi blev rädda att polisen kom och att grannarna hade ringt, sa hon.
På torsdagen fortsätter rättegången. Då ska bland annat de två poliserna som missade att kolla offrets status höras liksom ytterligare personer som befann sig på festen.
Gå till toppen