Lund

Regeringsbeslut, akademisk kvart och David Batras uppsats när 350 år ställs ut

Under kulturveckan ställer Arkivcentrum syd ut material från Lunds universitets 350-åriga historia. Här finns regeringsbeslutet som grundade Universitetet, Lunds första studentska och David Batras uppsats i företagsekonomi.

Arkivarie Fredrik Tersmeden har letat djupt i Universitetets arkiv inför den utställning han ställer ut på Arkivcentrum Syd.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fredrik Tersmeden har bråttom när utställningen ska färdigställas i sista stund. Konstigt kan tyckas. En del av det material i glasmontrarna har varit tillgängligt i 351 år.
Första stopp: Ett regeringsbeslut, inte vilket som helst, från den 19 december 1666. I fyra delar stipuleras att Lunds universitet ska grundas och bland annat vilka privilegier anställda och studenter ska åtnjuta.
Men det var nära att den historiska skatten i gick förlorad under Danmarks försök att återerövra Skåne. 1678 brann stora delar av Lund ned. Varje inbiten arkivarie lär dra en lättnadens suck vid tanken på att Universitetets arkiv av en lycklig slump just vi den tiden förvarades i Malmö.
– Annars hade all den äldsta historien från Universitetet gått förlorad, säger Fredrik Tersmeden.
Ett av de historiska dokument som visas upp är regeringsbeslutet från 1666 om grundandet av Lunds universitet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Andra saker är yngre. Som protokollet från 1728 som visar hur Universitetsstyrelsens ordförande tröttnade på att professorerna kom försent till sammanträdena. Då infördes den akademiska kvarten.
– På den tiden hade inte ens en professor råd med ett privat fickur så de var helt beroende av domkyrkoklockan. En kvart efter att den slagit skulle de vara på plats, säger Fredrik Tersmeden.
En tung historisk milstolpe är daterad till 1880. Då skrevs Universitets första kvinnliga student in. I montern ligger hennes ifyllda intyg om tidigare studier. Hon har tvingats göra ändringar i den förtryckta blanketten som uteslutande var gjord för män.
– Tyvärr blev Hildegard sjuk och tvingades avbryta sina studier. Därför har hon hamnat lite i skymundan bland de andra kvinnliga pionjärerna, trots att hon var först.
Hildegard Björck som var Lunds universitets första kvinnliga student fick redigera den förtryckta blanketten som var anpassad för manliga sökanden.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fredrik Tersmeden ler när han pekar på nästa historiska dokument. En artefakten som aldrig hotades av bränderna under det Skånska kriget. Den har titeln "The brand within" och är en uppsats i företagsekonomi som författades 1997 av komikern David Batra.
– Det är kul att visa upp inslag från olika tider, säger Fredrik Tersmeden.
Fotnot: Utställningen står kvar under hela september, men mellan den 11-17 september hålls visningar varje dag klockan 1400. I samband med det hålls även platsbegränsade visningar av själva arkivmagasinet.
David Batras uppsats i företagsekonomi från 1997 är ett annat historiskt tidsdokument som fått plats i montrarna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fredrik Tersmeden i det stora arkivlagret med hyllor i två plan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fakta

Universitetets kulturvecka

"Konst i tid och rum" — Lunds universitets kulturvecka pågår 11-17 september och är en del i Universitetets 350-årsjubileum. Utställningar kan ses i bland annat Kungshuset, Skissernas museum och Universitetshuset. I Arkivcentrum Syd sker dagliga visningar och föredrag 7-14 september.

Läs alla artiklar om: Lunds universitet 350 år
Gå till toppen