Dygnet runt

Shamiat öppnar första restaurangen utanför Malmö

Den hyllade syriska restaurangen Shamiat fortsätter att växa. Efter att ha öppnat två nya restauranger i Malmö så väntar nu den första på annan plats i Skåne. I dagarna öppnar de nämligen i Landskrona.

Maurice Salloum (till höger) drar nu igång ytterligare en Shamiat-restaurang. Denna gång i Landskrona.Bild: Emma Larsson
Sedan Maurice Salloum drog igång Malmös första syriska restaurang Shamiat på Södra Skolgatan hösten 2015 har det hänt mycket kring restaurangen. Efter bara några månader utsågs Shamiat till Malmös bästa Mellanöstern-restaurang i Dygnet Runts stora omröstning vintern 2015. Men sommaren 2016 brann det kraftigt i Shamiats lokal, vilket gjorde att de tvingades hålla stängt länge. Sedan dess har de gjort klart med en ny lokal i en gammal banklokal på Södra Förstadsgatan 78, men där pågår fortfarande renoveringar och inget öppningsdatum är klart.
Istället har de hunnit öppna två mindre restauranger i Malmö. En på Bergsgatan 5 i januari och en på gågatan Södra Förstadsgatan i augusti.
Men expansionen är inte slut där.
– Vi har ofta gäster som frågar om vi inte kan öppna i Landskrona, Helsingborg, Lund eller Kristianstad. Så vi har kollat på det och hittat ett läge i Landskrona som passar, berättar Georgina Shalhoub som är syster till Shamiat-ägaren Maurice Salloum.
Vilken dag som helst öppnar Shamiat på Drottninggatan 6 i Landskrona. Fram tills för några veckor sedan låg där den asiatiska restaurangen Gourmet Asian som bara var öppen i drygt ett år.
– Vi kommer att ha en riktig restaurang där, mer lik den vi hade på Södra Skolgatan. Dessutom kommer vi att ha en lunchbuffé, säger Georgina Shalhoub.
Just nu väntar de på att en ugn ska levereras för att kunna baka brödet och när den är på plats så öppnar de.
– Förhoppningsvis blir det i slutet av denna veckan, säger Georgina Shalhoub.
Även i Malmö väntar förändringar för Shamiat. De två restaurangerna på Bergsgatan och Södra Förstadsgatan får en tydligare profil.
– Det har blivit för långa väntetider på Bergsgatan, så vi kommer att göra den till en renodlad snabbmatsrestaurang med shawarma och sådant. På gågatan kommer vi att satsa på de kalla rätterna och rörorna samt det vegetariska. Så vill man sitta ner och äta i lugn och ro är det gågatan man ska gå till, säger Georgina Shalhoub.
Håll koll på skånskt krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen