Signerat

Mats Skogkär: Mats Skogkär: En politik till skada för Sverige.

Höjda skatter och höjda bidrag får Jonas Sjöstedt (V) på gott humör.Bild: Janerik Henriksson/TT
Ett av de största problemen med dagens blockpolitik är att Socialdemokraterna och regeringen gjorts beroende av Vänsterpartiet.
Och alliansen – även om den klagar över följderna – vill ha det så: det block som är störst när SD räknas bort ska regera, lyder principen. Det innebär att S och MP tvingas ta med V i regeringsunderlaget. Politiken drivs längre åt vänster, till skada för Sverige, med alliansens goda minne.
Vänsterpartiet har en enkel politisk affärsidé: de flesta problem, verkliga som inbillade, stora som små, kan åtgärdas med en kombination av höjda skatter och höjda bidrag.
Några av regeringens sämsta idéer, som förslaget om vinsttak för privata välfärdsföretag, är helt eller delvis eftergifter åt V.
En av Vänsterpartiets senaste triumfer – sett med V-ögon – är höjd skatt på investeringssparkonton, ISK.
I ett läge där hushållens skuldsättning till följd av skenande priser på bostadsmarknaden enligt många nått kritiska nivåer slår regeringen alltså här ner på sparande. När amorteringskrav och bolånetak införts för att förhindra att folk lånar mer än de mäktar med, försämrar regeringen villkoren för dem som vill bygga upp en ekonomisk buffert.
Samma regering som skryter om hur "urstark" den svenska ekonomin är och om att det finns ett "reformutrymme" på 40 miljarder – valfläskkassan – klämmer åt vanliga sparare för att dra in 790 miljoner kronor till staten.
Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, är de flesta ISK-sparare vanliga småbarnsföräldrar mellan 30 och 40 år: "ett vanligt Svenssonkonto". Men Vänsterpartiet verkar räkna alla som inte är låginkomsttagare till överklassen.
En medborgare utan ekonomiskt handlingsutrymme är beroende av staten. Precis som Vänsterpartiet vill ha det.
Gå till toppen