Åsikter

Läsartext: Mobbningen fortsatte på sociala medier efter att skolan hade slutat

Ta ansvaret även på nätet och ha uppsyn över dina kompisar och dem du känner, skriver Katarina Lundgren.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
På min blogg skriver jag ofta inlägg som relaterar till den starka, ödmjuka och modiga artisten Molly Sandén. Molly är en framgångsrik artist i Sverige som under hela sin tid i musikbranschen har tagit emot kränkande, taskiga och spyfärdiga kommentarer om sin kropp.
Nu hittar vi henne som ambassadör inom Stiftelsen Friends, en organisation som tar upp kampen mot mobbning genom att uppmuntra och hjälpa barn och ungdomar som dagligen blir utsatta för trakasserier.
Varje dag mobbas 60 000 barn och ungdomar i Sverige i skolan. Det betyder att 1-2 barn per klass blir mobbade dagligen. Dessa barn mår dåligt och vågar kanske inte gå till skolan.
Konsekvensen blir att en del barn skolkar och riskerar att få sämre betyg. Många ungdomar glömmer aldrig vad de har varit med om och får problem för livet genom depressioner och dåligt självförtroende.
De som blir mobbade är oftast ungdomar som sticker ut på olika sätt, till exempel genom sin klädsel, utseende eller personlighet. "Tjockis! Plugghäst! Knäppis!".
Man kan bli mobbad på grund av avundsjuka, för att man har mycket pengar, snygga kläder, eller är duktig i skolan. Ibland är det tvärt om, man blir retad för att man inte har råd att köpa märkeskläder eller för att man inte får bra resultat på proven.
Jag blev själv mobbad i högstadiet. Det var klasskamrater som gav sneda blickar, som inte hälsade på mig när jag gick förbi dem. De ville inte prata med mig och till slut gav jag upp. Åren i skolan kändes tyngre och jobbigare för varje dag som jag inte hittade min rätta plats i klassen.
När jag kom hem från skolan fick jag otrevliga kommentarer på min blogg. På hemsidan Ask.fm kan man skicka meddelanden anonymt. Där fick jag kommentarer om mitt utseende och beteende. Mobbningen fortsatte efter skoltid på olika sociala medier.
Till slut pratade jag med min mentor som kopplade in skolpsykologen. Han höll en lektion inför klassen om hur illa man kan skada en person genom att ge hat eller andra nedvärderande kommentarer på nätet.
Hela klassen blev engagerad mot mobbningen men efter ett tag var ämnet bortglömt och allt fortsatte som förut. Själv fick jag rådet från skolpsykologen att stänga ner ask.fm för att slippa kränkande anonyma kommentarer.
Sedan tog jag ett eget initiativ genom att hålla en presentation inför klassen om mina erfarenheter om mobbning på sociala medier.
Det rörde upp känslorna hos mina gamla mobbare och inget blev egentligen bättre. Utom en sak: Jag själv blev starkare och kände mig stolt över att jag hade stått upp för mina åsikter och tankar.
Ibland sker mobbningen i det tysta, och då ligger det lika stort ansvar på de vuxna som på ungdomarna att upptäcka det som sker på skolan.
Det är viktigt att anmäla och att arbeta för att förebygga mobbning. Skolans personal ska ha utbildning och ett öga för händelser som kan ske i skolans korridorer lika väl som ute på skolgården.
Jag tycker att det är viktigt att ha en förebild, att se upp till en person man tycker är inspirerande och gör bra saker för andra. Molly Sandén är min inspiration.
Artisten Molly Sandén, som är en inspiration för insändarskribenten.Bild: Janerik Henriksson/TT
Hon har kämpat motströms under sin karriär när mobbarna gjort allt för att förstöra henne och hennes självförtroende. Kommentarer som: "Tjockis! Du betyder inget för oss! Gå och döda dig själv!", sådana kommentarer får Molly dagligen på sociala medier.
Om hon tar en bild på sig själv och lägger ut på Instagram finns det alltid minst en kränkande kommentar i flödet. Men också flera som står upp för Molly och försvarar henne.
Redan när hon gick i högstadiet samarbetade Molly med Stiftelsen Friends och hon var deras första ambassadör. Molly har ett stort engagemang när det gäller att hjälpa barnen och ungdomarna i skolan och få dem att känna sig tryggare, få bättre självförtroende och kämpa mot mobbarna och mobbningen.
Om du ser någon sätta krokben för en person, säg till en lärare eller någon annan vuxen! Ser du någon som är ledsen, gå fram och fråga om du kan göra något för henne eller honom! Den ledsna människan behöver någon som bryr sig om och blir säkert lättad om du erbjuder dig att ställa upp,
Ta ansvaret även på nätet och ha uppsyn över dina kompisar och dem du känner. Mycket dumheter läggs ut på nätet varje dag, även om du inte alltid ser eller hör talas om det.
Blockera personer som skriver att du är ful på en bild, anmäl trakasserande kommentarer på egna och andras foton och inlägg för att visa att du bryr dig.
Bojkotta anonyma sajter! Där skrivs mer hemskheter än på andra mer påpassade sociala medier, Folk vågar skriva mer extremt om de kan gömma sig bakom en anonym signatur än när de måste stå upp för sina åsikter med sitt riktiga namn.
Varje dag mobbas 60 000 barn och ungdomar i Sverige i skolan. Låt oss inte acceptera detta! Var med i kampen mot mobbningen.

Katarina Lundgren

Katarina Lundgren är 17 år och bor i Lund. Bloggare och influencer sedan 5 år tillbaka.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen