Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Politiker vill återinföra Lommas allmännytta

Lomma blev första kommunen i Skåne att sälja ut sin allmännytta. Nu vill en socialdemokrat i fullmäktige införa den igen.

I september år 2000 klubbade kommunfullmäktige i Lomma igenom borgarnas förslag om att sälja det kommunala bostadsbolaget Lomma Fastighets AB, LFAB, med sina omkring 300 lägenheter. Socialdemokraterna var då starkt kritiska mot beslutet.
På grund av lagstiftningen kunde försäljningen inte bli veklighet förrän 2008, då bostadsbeståndet såldes till Stena Fastigheter. Lomma var då den första kommunen i Skåne att sälja ut sin allmännytta.
Nu har socialdemokraten Lars Carlén lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Lomma där han föreslår att allmännyttan ska återupprättas i kommunen.
I motionen skriver han bland annat att ”kommunerna i Sverige ansvarar för att invånarna har någonstans att bo”.
– Om vi har en allmännytta kan vi förverkliga allt det som alla pratar om men som marknaden inte klarar, nämligen att förse kommunen med hyresrätter, säger Lars Carlén.
Motionen kommer bland annat som en reaktion på att den styrande majoriteten beslutat att man inte ska skriva in tvång om byggen av hyresrätter i sin bostadsförsörjningsplan – något som Socialdemokraterna starkt har motsatt sig.
– Av Sveriges alla 290 kommuner är det bara drygt tio stycken som inte har kvar allmännyttan. Alla andra har förstått värdet av att kunna erbjuda sina kommuninvånare hyresrätter, säger Lars Carlén.
Motionen ligger nu hos kommunstyrelsen som ska utreda frågan.
Gå till toppen