Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Victor Malm: Våga något nytt – våga locka fler

Varför måste trevliga litteraturkvällar spås ut med underhållningsformer, undrar Victor Malm efter att ha besökt Novellfest i Lund.

Johan Theorin, en av författarna på Novellfesten.Bild: MAJA SUSLIN / TT
När jag på lördagskvällen tar tåget till Lund för att bevista Novellfesten på Lunds konsthall har det precis slutat regna. Himlen har spruckit upp, gråblå, nästan som om det var lite sommar kvar – träden är gröna och över gatstenen går nya studenter, utspökade inför någon insparkande fest. Och bredvid mig släntrar den sedvanliga kulturpubliken – runt femtio, uppmärksamma ögon, framför allt kvinnor – in i den höga, ljusa utställningshallen och sätter sig på de tunna svarta stolarna.
Arrangemanget, som hålls för tredje året i rad i föreningen Litteraturhus Lunds regi, är traditionellt uttänkt. Fyra författare – Åke Smedberg, Anna Westphalen, Johan Theorin och Lina Wolff – läser var sin novell högt. Föreningens devis är ”mindre snack, mer litteratur”, vilket tycks mig klokt. Vem är inte utled på de långtråkiga, ofta till förväxling lika, författarsamtalen som snart sagt varje kulturinstitution försöker locka sin förmodade kärnpublik med?
Novellerna är dock, liksom framförandena, av varierad kvalitet. Smedberg är en estradör av rang, men den putslustigt melankoliska berättelsen blir otydlig när han tar i och spelar över en aning. Westphalens återhållsamma ton fångar, men skildringen av mörkerrädsla och ensamhet är generande övertydlig. Theorin ger ett lite ointresserat intryck, men novellen är fin. Wolff är, inte oväntat, stjärnan: hennes korta berättelse gör precis det som en bra novell ska göra – ger en glimt av liv som fortsätter skalla när jag traskar hemåt igen.
Novellfesten är, med andra ord, som en majoritet av den här sortens litteraturevenemang är. Man sitter på en stol, koncentrationen flackar, ibland fastnar ögonen på något, en frisyr, en tröja, och man missar en bit av det som försiggår på scenen. Men det gör inget. För det fortsätter, är där och är tryggt och trevligt – om än aldrig mer – när man spetsar öronen igen.
Men kvällen innehåller tyvärr också några komponenter som påminner mig om varför jag har slutat att oombedd gå på dylika arrangemang. Mellan uppläsningarna går en ung, mycket skicklig, kille på scen och spelar finstämda stycken på klassisk gitarr. Och i pausen ställer publiken sig i konsthallens atrium och bevittnar en så kallad eldshow, ytterligare två unga killar som gör en löjlig dans med tända facklor i händerna.
Och jag förstår inte varför den trevliga kvällen, som berömvärt låter litteraturen ta plats och tid, måste spädas ut med underhållningsformer som känns så ängsligt ansträngda. Räcker det inte att man sitter tyst i en kal sal och lyssnar på ett par berättelser?
Och jag tänker att det gängse litteraturevenemanget behöver stöpas i en ny form, åtminstone om man vill locka en publik större än den som har vant sig vid att dyka upp.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen