Svedala

Skrikare som ska skrämma ungdomar förstörd – skadegörelsen i Svedala fortsätter

En förskola på Pilgatan i Svedala har utsatts för flera fall av skadegörelse under den senaste veckan.

Stöket i Floraparken sprider sig till de närliggande förskolorna.Bild: Svedala kommun
I slutet av 2016 sattes en så kallad skrikare, en apparat som ger ifrån sig ett ljud som bara unga med bra hörsel kan höra, upp vid Floraparkens förskola i Svedala. Förskolans gård och sovloft hade blivit ett populärt tillhåll för ungdomar under kvällar och helger och något behövde göras för att jaga bort ovälkomna gäster.
Men i torsdags i förra veckan upptäckte personalen på förskolan att någon klippt av en tråd till skrikaren så att den inte längre fungerar.
Senare samma vecka sparkade någon in en ruta till förskolan och tog sig in i lokalerna. Polisen har ännu inte fått någon information om vad som stulits.
Läs mer:Parkarbetarna städar i timmar efter skadegörelse i Floraparken i Svedala
Både Floraparkens och Frejaparkens förskolor ligger intill Floraparken, som helrenoverades 2015. För några veckor sedan kunde Sydsvenskan berätta att kommunens parkarbetare får spendera flera timmar varje morgon med att rensa upp efter vandaler som håller till i parken under kvällstid. Stöket från parken sprider sig dessutom till de närliggande förskolorna, som gjort flera anmälningar om skadegörelse under våren och sommaren.
– Det viktiga är att vuxna bygger relationer med tonåringar som rör sig ute på byn. Att de blir sedda och hörda. Bara för att ungdomarna håller till på våra gårdar behöver de ju inte förstöra, sa förskolechef Lena Larsson till Sydsvenskan i en tidigare artikel.
Gå till toppen