Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Läsartext: Argumenten känns igen från en tidigare debatt

Skribenten ser paralleller mellan förbudet mot tiggeri och 90-talets diskussion om prostitution, som till slut ledde till lagstiftning.Bild: Hussein El-alawi
Tiggeriförbud bör inte införas, men för att avstå från det måste politikerna hålla huvudet kallt. Om man ser tillbaka på argumenten bakom 1998 års sexköpslag märks nämligen stora likheter.
I Sverige är sexköp förbjudet. En del talar för att vi snart även får ett rikstäckande tiggeriförbud.
Sexköpslagen infördes för att lösa följande (se regeringens proposition 1997/98:55, sid 102):
Prostitutionen är inte ”en önskvärd samhällsföreteelse”. Den är förknippad med en oacceptabel människosyn och hindrar individens utveckling. Samhället måste markera.
Omfattande kriminalitet (misshandel, droger, ekonomiska brott, koppleri, trafficking) omger prostitutionen.
Människor i prostitution har en mycket svår social situation. Ofta har de haft en dålig start i livet, berövats sin självrespekt och fått en negativ självbild.
Man har sett att prostitutionen ökar när den är tillåten.
En utsatt person, ofta i akut brist på pengar, har svårare att säga nej när prostitutionen är tillåten.
Så länge prostitution är tillåten kan utländska nätverk etablera omfattande organiserad verksamhet i Sverige.
Stödgrupper i utlandet har svårt att hjälpa människor ur prostitution när dessa kan flytta till Sverige och fortsätta prostituera sig där.
Detta räckte för att övertyga riksdagen. Ytterligare skäl, som att prostitution var något omoraliskt eller att allmänheten skulle slippa se den på gatan, anfördes inte.
Prova nu att byta “prostitution” mot “tiggeri” i argumenten ovan! Funkar inte alla ganska bra?
Lyssna också på dagens debatt om tiggeriförbud! Vilka argument känns inte igen från 1990-talets sexköpsdebatt?
Om tidsandan är densamma nu så är ett tiggeriförbud inte mer än logiskt. Vellinge kommuns lokala förbud följs då av ett nationellt.
Jag själv hoppas att riksdagen avstår från en sådan kapitulation. Jag hoppas även att man i konsekvensens namn frågar sig varför sexköpslagen finns kvar. Vill politikerna de prostituerades bästa eller skyddar man i första hand sina anständiga väljares känslor och ögon?

Anders Hansson

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Läs alla artiklar om: Tiggeriförbud i Vellinge
Gå till toppen