Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingen häktning för knivmordet i Ängelholm – på grund av tolkbrist

På tisdagen skulle den 15-årige pojke som misstänks för knivmordet på Friskis och Svettis ha ställts inför häktningsdomaren. Men häktningsförhandlingen är tills vidare inställd på grund av tolkbrist.

– Jag har aldrig varit med om detta. Två av tingsrättens anställda har ägnat hela dagen åt att hitta en tolk via alla tänkbara tolkförmedlingar och andra kanaler. Men vi har helt enkelt inte lyckas hitta någon tolk, säger rådman Martin Persson vid Helsingborgs tingsrätt.
Läs också Knivhuggen 17-åring avled av sina skador
Tidsfristen för att hålla 15-åringen anhållen går ut på onsdagen klockan 18.20. Om han inte ställs inför häktningsdomaren senast då måste han släppas.
– Men till dess kommer vi att hitta en tolk, säger Martin Persson, som senare på tisdagseftermiddagen lät meddela att tolkfrågan lösts och att en häktningsförhandling är planerad till klockan 11 på onsdagen.
Den 15-årige pojken begärs häktad för mord. Polis och åklagare anser sig ha ett gott bevisläge – flera vittnen finns – men 15-åringen förnekar all inblandning i mordet på 17-åringen, som enligt uppgift träffades av två knivhugg när han befann sig i samma omklädningsrum som 15-åringen.
– Min klient förnekar brott, säger 15-åringens försvarsadvokat Olof Wettermark som ägnade stora delar av tisdagen åt att vänta på en häktningsförhandling som till slut ställdes in på grund av tolkbrist.
– Jag vet inte vad jag ska säga om det, jag har aldrig varit med om detta. Det är bara att acceptera och hoppas på att tingsrätten hittar en tolk, säger Olof Wettermark.
Gå till toppen