Åsikter

Läsartext: Kyrkan ska vara en plats för alla människor

De främlingsfientliga, HBTQIA(+)-fientliga och kvinnofientliga har ingenting i Svenska kyrkan att göra, skriver Joakim Månsson Bengtsson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hur viktigt kan det vara att engagera sig i kyrkovalet? Det är en fråga jag inbillar mig att säkert många av oss har ställt till vår omgivning eller till oss själva. Även jag. För oss som är medlemmar i Svenska kyrkan kan det ju te sig som om kyrkan finns där på sin plats oavsett. Den är där när vi döps, konfirmeras, gifter oss och begravs. För vissa är den där varje söndag och för andra är den där lite då och då.
Det var först när jag kom i kontakt med dess fantastiska verksamheter som är utöver själva kyrkorummet och som har med värderingar att göra som jag förstod att Svenska kyrkan på riktigt är hotad.
Medlemsavhoppen och utförsäljning av kyrkor, som en annars kanske tänker på som motgångar, är inte ens en bråkdel av faran som främlingsfientliga konservativa kyrkopolitiker utgör. Idag finns det kyrkopartier som inte vill se mig gifta mig med min potentiella framtida man. Idag finns de kyrkopartier som inte vill att kvinnor ska vara präster. Som inte vill att Svenska kyrkans diakonala verksamhet ska rikta sig mot människor med utomnordisk bakgrund. Som inte vill att Svenska kyrkan ska vara en aktiv del i klimatomställningen (vissa av dem tror inte ens på den globala uppvärmningen eller bryr sig inte om den). Inte heller vill de att Svenska kyrkan ska agera för medmänsklighet gentemot flyende medmänniskor som flytt till Sverige. EU-medborgare i utsatthet vill de inte att Svenska kyrkan ska bry sig om och inte papperslösa heller. En människa är inte en människa i deras ögon.
Den enda tolkning jag tvingas att göra av deras politik är att de tolkar bibelns budskap som att alla människor inte är skapta i Guds avbild och att kärleken inte är störst av allt. Motsatt till den tolkning och det budskap jag sympatiserar med och hör från diakoner, präster och biskopar.
Sverigedemokraterna engagerar sig blixtartat i kyrkopolitiken och de kallar ovanstående politik för att värna traditioner, gå tillbaka till en kyrka för alla och att upphöra med propagandaspridning. Visst har Svenska kyrkan en blodig och förfärlig historia av att diskriminera kvinnor och minoriteter såsom samer, HBTQIA(+)-personer och romer. Men är det verkligen något vi vill tillbaka till? Ja, tyvärr finns det de som vill det. Därför vill jag uppmana oss alla medlemmar att rösta den 17 september, sprida information och engagera sig. De främlingsfientliga, HBTQIA(+)-fientliga och kvinnofientliga har ingenting i Svenska kyrkan att göra. Här förs kärleksbudskapet fram och det finns inte plats för hat längre. Låt oss visa det den 17 september!
Rösta med hjärtat i kyrkovalet.

Joakim Månsson Bengtsson

Lund
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen