Lund

Lunds stadspark kan bli Årets park 2017

Stadsparken i Lund är en av fem svenska parker som nominerats till utmärkelsen ”Årets park”.
– Jätteroligt, säger parkintendenten Lars Brobeck.

Så här såg det ut under fjolårets Skördefest i Stadsparken.Bild: Tom wall Tom Wall Wall&Wall Double-You AB
Alla får rösta på sin favorit, via webben och på den stora branschmässan för utemiljöer, Elmia Park, där priset delas ut. Konkurrenter till Lund är Strandparken i Kungälv, Bastionsparken i Jönköping, Järva Discgolfpark i Stockholm och Harplinge kyrkogård i Halmstad.
Priset har instiftats av Elmia, som arrangerar mässan Elmia Park i Jönköping den 26-28 september.
– Där är hela branschen samlad för att titta på utrustning och maskiner. Det blir uppmärksamhet, det är kul, säger Lars Brobeck.
De nominerade har valts ut för att de står för nyskapande när de satt ”parkmiljön, grönytor och hälsofrämjande utemiljöer i centrum”.
Vad är det bästa med Lunds stadspark?
– Att det är en park för alla. Vi har kulturhistoria, idrott- och hälsa, lek och sociala delar som Sommarlund och Skördefesten. Sen är jag förtjust i Solens och skuggans trädgård. Den sticker ut som en av de största satsningarna på blomsteranläggningar i Sverige.
Lund satsar på att parken framöver ska bli bättre upplyst. Utmaningar för framtiden är att sköta parken så att den inte skadas av de många besökarna. Hänsyn måste också tas så att sällsynta arter som hålträdsklokrypare och fladdermöss kan fortsätta att trivas.
Läs alla artiklar om: Gröna Lund
Gå till toppen