Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Börje Rundgren

Komminister Börje Rundgren, Östra Tommarp, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 88 år.

En mycket nära vän har nu somnat in. Trots stor åldersskillnad mellan oss, var Börje Rundgren en mycket nära vän och förtrogen, och teologisk mentor, som lämnar en stor tomhet efter sig.
Hans storhet som präst, medmänniska och person bottnade inte bara i en resonans av teologiskt djup, innerlighet och klarsynthet, utan än mer i en medmänsklig värme och förståelse för människors liv och livsval, och för att det inte alltid går som på räls i de val vi gör eller tvingas göra.
Börje hade en teologisk klarsyn, som redan när den nytestamentliga nyöversättningen 1981 var ett faktum, fick honom att öppet påpeka hur Svenska kyrkan redan då var på väg att tappa bort den väsentliga grunden i sin bekännelse, inte minst genom sitt förminskande av Kristus.
Klarsynthet, nästan oavsett i vilket sammanhang den än uppträder, uppskattas tyvärr inte av alla, och Börje fick stundtals föra en omänsklig troskamp. Men i sin kristna förkunnelse var Börje tydlig och fast, och hans predikningar och Bibelutläggningar innehöll såväl andlighet och djup för den redan frälste, som vägledning för den vilsne. För den som ville lyssna.
Börjes och andra tydliga teologers vägledning hade förvisso behövts än mer i vår andligt vilsna tid, men som nära vän lämnar han det stora tomrummet efter sig. Vi hade många, långa, djupa samtal om livet i både stort och smått – gärna över en fika, som Börje uppskattade högt.
Vi hade också långa telefonsamtal, och hans innerliga intresse och engagemang för sina vänner lämnade många vittnesbörd, när han ständigt ville uppdatera sig om ”hur det hade gått”. Ömsesidigt förtroliga samtal, många skratt och mycket humor, och alltid med djup respekt och värme inför samtalspartnerns kunskap och erfarenhet, talar om Börjes äkthet som person.
En stor människa i ordets finaste betydelser har lämnat oss, släkt och vänner. Vi är många som saknar dig, Börje. Tack för allt!
Dafvid Hermansson
Rörum
Gå till toppen