Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Sluta att straffskatta pensionärer.

Annie Lööf.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Dubbelt upp för pensionärer. Det är Centerpartiets nya bud. Partiledaren Annie Lööf välkomnade på måndagen regeringens planer på sänkt skatt på pensionsinkomster. Men hon förklarade också att C vill lägga 4,6 miljarder kronor på detta – i regeringens budget stannar det vid 2,2 miljarder.
"Pensionärerna har tagit hand om oss. Nu är det dags att vi tar hand om dem", säger Lööf.
Jo, hög tid till och med. Skattegapet mellan löner och pensioner borde ha slutits för länge sedan. Dels för att många äldre svenskar har låga pensioner, dels för att skatteprinciper måste vara begripliga.
Den högre skatten på pensioner blev en bieffekt av alliansregeringens jobbskatteavdrag. Arbete ska alltid löna sig, även för äldre som förlänger karriären, resonerade den borgerliga kvartetten.
Så långt var avsikten föredömligt tydlig: med piska och morot skulle alla sporras att jobba mer.
Men det hör förstås till saken att en ansenlig del av landets pensionärer saknar förutsättningar att jobba. För dem blev det bara piska. Ingen kan förvånas av ilskan detta väckt, men debatten har ofta fastnat i diskussioner kring om pension ska ses som uppskjuten lön eller inte. En mer central fråga borde vara om det är rimligt att staten försöker sporra äldre till något de inte kan.
Politiskt måste utgångspunkten vara att varje form av beskattning ska följa en klar logik. Den så kallade pensionärsskatten gör inte det. Detsamma gäller dessvärre en allt större del av skattesystemet.
De raka och enkla principerna från 1990-talets skattereform har förlorats i en snårskog av särregler och undantag. Därför borde det föras blocköverskridande samtal om en ny stor skattereform. Men en sådan process tar tid och lär inte inledas förrän tidigast under nästa mandatperiod.
Skillnaden i beskattning mellan lön och pension borde avskaffas redan nu. De äldre har straffskattats länge nog.
Gå till toppen