Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

Stjärnflykt från SHE: "Något vi får leva med"

De stora stjärnorna har lämnat SHE. Samtliga av förra årets topplag har tappat landslagsspelare till utlandet.
– Förlusterna drabbar oss och vi kan inte spela som förra säsongen, säger Lugitränaren Dragan Brljevic som även ser ljusglimtar med stjärntappen.

Per Johansson, tränare i Boden och tidigare förbundskapten för Sverige.Bild: LUDVIG THUNMAN
Av SHE-spelarna som under förra året fick chansen att spela i landslaget och ligalandslaget har hela tio spelare lämnat för proffsspel i andra ligor i Europa.
Framför allt är det den danska ligan som fortsätter att tömma den svenska på de största profilerna.
– Danmark har de senaste åren öppnat upp en dörr för de som inte tillhör det yttersta toppskiktet och som kanske inte blev utlandsproffs för tio år sedan, konstaterar den förre svenske förbundskaptenen Per Johansson, som nu är tillbaka i svensk elithandboll som tränare för Boden.
När östeuropeiska storlag som CMS Bukarest, Vardar, Buducnost och Györ fortsätter med stora ekonomiska satsningar förändras näringskedjan som i förlängningen påverkar den svenska ligan.
– Det är inte bara etablerade landslagsspelare som försvinner idag och det är något jag tror vi får leva med under överskådlig framtid. Spelarna byter inte alltid upp sig kvalitetsmässigt när de går från toppen i Sverige till botten i Danmark, men de ges bättre förutsättningar. SHE blir förlorare eftersom ligan tappar profiler och tvingas skicka fram unga spelare lite för tidigt. Publiken och varumärket kan också bli lidande, säger Per Johansson som däremot i år upplever att stjärnförlusterna tätar glappet mellan toppen och mittenskiktet i SHE.
– De fyra främsta har tappat i kvalitet, men de som ligger strax under har förstärkt bra och höjt nivån, tycker han.
Tidigare Lugispelarna Hanna Blomstrand och Anna Lagerquist etablerade sig i landslaget och tog sig in i EM-truppen under förra säsongen. I år har de tagit klivet till klubbar i den danska ligan.
– Jag ser inte enbart negativt på deras flytt. Vi har idag inte lika bra spelare som kan ersätta dem, men vi har stora talanger med potential att bli minst lika bra eller ännu bättre på sikt. Så länge Anna och Hanna stannade stod de på sätt och vis i vägen för andra, menar Lugitränaren Dragan Brljevic.
Lugis tränare Dragan Brljevic.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Förutom Lugi har även Sävehof, Skuru och H65 drabbats av kännbara tapp. Sävehof har inte bara förlorat landslagets målvakt Johanna Bundsen utan även Jamina Roberts och Loui Sand. Samtidigt har laget inte förstärkt lika offensivt som tidigare säsonger.
Henrik Signell har en dubbelroll som tränare i Sävehof och förbundskapten i landslaget.
– På sikt hoppas jag att vi ska kunna behålla fler i ligan längre, men om jag tar in förbundskaptensperspektivet också vill jag att så många som möjligt ska spela i en liga där de utvecklas och kan göra det i en bra omgivning. Tittar jag på de flesta som gått utomlands i år tycker jag att de har gjort det i rätt tid. Unga spelare kan ibland ha för bråttom ut, men Anna Lagerquist, Hanna Blomstrand, Hanna Daglund, Cassandra Tollbring och Johanna Bundsen tycker jag alla är mogna.
Sveriges förbundskapten Henrik Signell tillsammans med Sabina Jacobsen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Per Johansson, som coachade Bukarest i Champions Leagues Finalfour i våras, drömmer om att få se ett svenskt lag ta för sig på allvar i Europa, men konstaterar samtidigt att den nationella ligan då skulle bli lidande.
– Det skulle krävas att Sävehof blev mer överlägsna än de var när de var som bäst.
H65: målvakt Jessica Ryde en av flera som lämnat SHE inför årets säsong.Bild: LUDVIG THUNMAN
Fakta

Landslagsspelarna som lämnat SHE

H65

Jessica Ryde (Midtjylland, Danmark)

Cassandra Tollbring (Larvik, Norge)

Lugi

Anna Lagerquist (Nyköbing Falster, Danmark)

Hanna Blomstrand (Köpenhamn, Danmark)

Skuru

Hanna Daglund (Viborg HK, Danmark)

Angelica Wallén (Nyköbing Falster, Danmark)

Skövde

Sara Johansson (Randers HK, Danmark)

Sävehof

Loui Sand (Brest Bretagne, Frankrike)

Johanna Bundsen (Köpenhamn, Danmark)

Jamina Roberts (Érdi VSE, Ungern)

Läs alla artiklar om: Handboll: SHE 2017/2018
Gå till toppen