Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

14-åringars vänskap skildras i ny Månteatern-pjäs

Fyra vänner med likadana blonda peruker, svarta klänningar och rosa strumpbyxor sitter på varsin rosa gunga. Scenografin i "Before" är färgstark och enkel, men tillvaron för de fyra 14-åringarna är full av gråzoner och komplikationer.

Karaktärerna i "Before" har inga namn utan kallas bara A, B, C och D. Lillemor Hjelm, Ronja Svedmark och Mats Granath vänder sig ifrån den fjärde medlemmen i gänget.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Titta inte dit!
– Jag vänder mig bort men jag förstår inte varför.
I föreställningen "Before", den fristående sista delen i Månteaterns verklighetstrilogi, är inget sig likt när de fyra vännerna kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet. Vänskapsbalansen är rubbad, och för en av tjejerna stirrar mobilskärmen tillbaka ödsligt svart när inga nya snaps och meddelanden dyker upp.
Wayra Monasterio spelar karaktären som vännerna vänder sig ifrån. Som tröst stämmer den ensamma 14-åringen upp i en låt av artisten Sia, vars musik manusförfattaren Emma Broström har skrivit in i föreställningen.
Liksom i hennes två tidigare delar i trilogin – "Bless" som hade premiär 2014 och "B-boy" från 2015 – tar "Before" upp teman som ensamhet, behovet av att bli sedd, identitet och gränsdragningen mellan den "verkliga" världen och den på nätet.
Under arbetet med föreställningarna har skådespelarna och regissören Marie Parker Shaw tagit hjälp av skolklasser för att få deras synpunkter på materialet.
– Tjejerna kände igen sig mycket i spelet mellan vännerna, men killarna sa att det inte gällde för dem. Men de höll med om att snapchat påverkar dem mycket, berättar Marie Parker Shaw.
De chockrosa gungställningarna fungerar både som egna zoner och samlingsplats för karaktärerna i Before, som spelas av Mats Granath, Lillemor Hjelm, Wayra Monasterio och Ronja.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hur fungerar det att som vuxen gestalta en 14-åring?
– Egentligen är det framför allt antalet erfarenheter som skiljer oss från en 14-åring. Man får utgå från att allt är större när det upplevs för första gången, säger Lillemor Hjelm, vars karaktär ibland drömmer om hur det är att vara 25 år – vuxen och lycklig.
– Osäkerheten kring stora beslut blir mycket större. Allt är skört och bräckligt och det är lättare att följa med andra när man inte har landat i sin kärna, säger Mats Granath.
Som kostymör och scenograf har Nina Fransson arbetat med den gemenskap som finns i att klä sig likadant.
– Gungställningarna fungerar både som lekplats, där det outtalade brottet har skett, och som karaktärernas egna rum, förklarar hon.
Marie Parker Shaw, konstnärlig ledare för Månteatern, har regisserat de tre pjäserna i Verklighetstrilogin.Bild: Ingemar D Kristiansen
"Before" vänder sig till åldersmässigt till elever i årskurs 6 och alla äldre än så. Pjäsen har öppen repetition på Kulturnatten klockan 14, och skol- och urpremiär den 20 september.
Den 24 september blir det samtal om unga och sociala medier före föreställningen, och den 1 oktober arrangeras "verklighetstrilogi med extra allt". Då visas avfilmade versioner av "Bless" och "B-boy" innan "Before" spelas live.
Gå till toppen