Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Åklagare hotar gripa katalanska borgmästare

Madrid höjer tonen inför den stundande folkomröstningen om självständighet för Katalonien. Såväl kungen som premiärministern tar avstånd från den. Dessutom hotar Spaniens riksåklagare att gripa katalanska borgmästare.

Ett paraply med de katalanska färgerna under en demonstration på regionens nationaldag i måndags. ArkivbildBild: Francisco Seco/AP/TT
Kung Felipe har för första gången kommenterat den politiska krisen. Han dömer ut katalanernas planer på självständighet som ett brott mot konstitutionen, rapporterar AP.
Vid en ceremoni sade kungen att konstitutionen "kommer att segra" över alla försök att dela upp Spanien. Han sade vidare att alla spanjorers rättigheter kommer att försvaras mot "den som går utanför konstitutionell och lagstadgad lag".
Premiärminister Mariano Rajoy uppmanar människor att inte delta i folkomröstningen.
– Gå inte om någon manar dig till att gå till en vallokal, för folkomröstningen kan inte hållas. Det skulle vara en absolut olaglig gärning, säger Spaniens premiärminister Mariano Rajoy enligt nyhetsbyrån AP.
Spaniens riksåklagare hotar dessutom att gripa katalanska borgmästare som deltar i förberedelserna. Hittills har drygt 700 borgmästare sagt att de ska ordna fram lokaler och valförrättare till folkomröstningen.
Men alla borgmästare som deltar i förberedelserna till folkomröstningen ska infinna sig i domstol. Om någon inte dyker upp så ska denne gripas av Mossos d'Esquadra, heter det i en order som El País och andra spanska medier refererar till.
Mossos d'Esquadra är bara en av poliskårerna som är verksamma i Katalonien. Många frågar sig vilka poliser som skulle lyda Madrids påbud, och vilka som underordnar sig katalanska myndigheters order, om konflikten ställs på sin spets.
Kataloniens regionalstyre har utlyst folkomröstningen den 1 oktober. Spaniens regering ser den som olaglig och tänker stoppa den.
Fakta

Bakgrund: Kataloniens självständighet

I folkomröstningen den 1 oktober får väljarna ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja, oavsett nivån på valdeltagandet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Motiv för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt starka Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Läs alla artiklar om: Katalanska krav på självständighet
Gå till toppen