Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Aurora 17 sätter samarbetet på prov

Utländsk trupp har anlänt på svensk mark. Amerikanska och franska soldater övar sida vid sida med svensk trupp. – Jag får positiva signaler på hur vi sköter oss som värdland, säger ÖB Micael Bydén på plats under försvarsövningen Aurora 17.

Sveriges överbefälhavare ÖB Micael Bydén övervakar arbetet.Bild: Henrik Brunnsgård/TT
På Säve flygfält på Hisingen i Göteborg har två enheter av luftvärn ställt upp – en franska och en amerikansk. Amerikanerna har skeppat in 32 fordon med båt från Tyskland, fransmännen har fraktat 50 fordon med tåg genom Europa.
– Det är första gången vi har förflyttat franska vapensystem med tåg, säger major Thomas Robert som leder den franska styrkan.
Den inledande fasen av övningen handlar om värdlandsstöd. Att Sverige som värdland ska kunna ge det stöd till de utländska trupperna som inbjudits att delta i övningen. Det innefattar allt från att lösa juridiska ansvarsfrågor till tillgång på mat, bensin och toaletter.
– Det här är viktigt. Det är den del av den säkerhetspolitiska lösningen. Det handlar om att ge stöd och att ta emot stöd. Vi bygger vår stabilitet i samarbete med andra, säger ÖB Micael Bydén.
Men uppställningen av luftvärn på Säve har också en annan sida. I regeringens beslut för inriktningen av försvarets verksamhet 2016 till 2020 ingår att Sverige ska köpa ett nytt luftvärnssystem med medellång räckvidd. Det ska tas i bruk runt 2020. Det är en av de största försvarsaffärerna på många år och beräknas kosta i storleksordningen 20 miljarder.
Mycket talar för att det amerikanska Patriotsystemet och det franska Astersystemet, som nu båda står uppställda på Säve, tillhör de två mest troliga alternativen.
– Det är en fantastisk möjlighet att få hit våra partners i en övning där båda systemen är med och vi kan se hur de kan jobba tillsammans våra system, säger ÖB.
Samtidigt påpekar han att det inte är det primära syftet med övningen. Och att frågan just nu behandlas på annat håll inom försvaret.
Också de utländska styrkorna ser betydelsen av övningen.
– Vi får träna snabbhet i att transportera och montera ihop utrustningen, säger kapten Thomas Harris som är ansvarig för den amerikanska enheten.
Om några dagar bryter de upp från Säve och förflyttar sig till ostkusten för att delta i nästa fas i övningen. Tidpunkt och färdväg är hemlig.
Ändå vill försvaret gärna att övningen ska märkas. Det är ett sätt att marknadsföra det svenska försvaret när det nu ska byggas upp på nytt och fler soldater ska rekryteras.
– Alla tillfällen där vi får synas är viktigt för oss. Vi vill märkas i hela landet, säger Micael Bydén.
Fakta

Aurora 2017

Antal deltagande: cirka 19500

Därav som övar: cirka 17800

Dessa utgörs av cirka 12600 soldater

Cirka 6700 ur hemvärnet

Övningsledning: cirka 1600

Därutöver:

Civila myndigheter: cirka 150 (exempelvis MSB, Socialstyrelsen, Polismyndigheten, Sjöfartsverket, Luftfartsverket och Säpo)

Internationella aktörer cirka 2000 (från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland)

Källa: Försvarsmakten

Gå till toppen