Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Danmark vägrar ta emot kvotflyktingar

Antalet asylsökande i Danmark är rekordlågt i år. Ändå har integrationsministern Inger Støjberg (V) nu bestämt att sluta ta emot de 500 årliga kvotflyktingar som FN valt ut i läger. Danmark behöver ”andrum” menar ministern.

– Det har kommit många asylsökande till Danmark de senaste åren och det är en mycket mycket stor uppgift att integrera dem, sade Støjberg när hon offentliggjorde beslutet att helt slopa det eftersläpande mottagandet för 2016 och årets mottagande.
FN:s flyktingorgan UNHCR fördelar varje år särskilt utsatta flyktingar som valts ut i flyktingläger till rika länder i västvärlden. Ungefär hälften av EU-länderna tar emot kvotflyktingar och Danmark har sedan 1979 ett avtal som säger att man ska ta emot 1 500 kvotflyktingar över tre år.
Danmarks hårdföra utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg från regeringspartiet Venstre, här tillsammans med utrikesministern Kristian Jensen från samma parti.Bild: Virginia Mayo
Men Inger Støjberg stoppade mottagandet 2016, och nu även för 2017. Och hon har inte för avsikt att ta emot 1 500 flyktingar nästa år.
Istället lägger hon fram ett förslag om lagändring som innebär att den sittande integrationsministern varje år ska få avgöra om och hur många kvotflyktingar som Danmark ska ta emot.
Inget annat land har hittills vägrat att ta emot FN:s kvotflyktingar. Sverige tvärtom ökat sitt årliga mottagande 2017 från 1 900 till 3 400. Även Norge har ökat mottagandet från 1 200 till cirka 1 600 kvotflyktingar årligen, med anledning av kriget i Syrien.
Reaktionerna i Danmark har varit starka från flyktingorganisationer och från den politiska oppositionen.
– Det är en riktigt dåligt idé. Om alla uppförde sig som Danmark finns inte längre underlag för att göra internationella avtal, säger Sofie Carsten Nielsen från liberala Radikale venstre till tidningen Information.
Andreas Kamm, generalsekreterare för Dansk flyktinghjälp, säger att han befarar att avsikten med en lagändring bara är att ge Inger Støjberg frikort att neka kvotflyktingar varje år.
Fakta

Minskat antal asylsökande

Så många asylsökande har kommit till Danmark de senaste åren. (Antal asylsökande till Sverige samma år)

2015 21 316 (162 877)

2016 6 266 (28 939)

2017 1 918 (13 751) fram till 31 juli.

Gå till toppen