Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Fler borde protestera mot den ryska storövningen

Bilden kommer från en rysk militärövning i september 2016 vid Svarta havets kust på Krimhalvön.Bild: Pavel Golovkin
Stoppa krigsövningen i september som …
… är provocerande och skapar osäkerhet.
… är den största övningen på länge.
… är en samövning mellan ett litet land och en stormakt vilket innebär att ett annat lands soldater uppträder i landet.
Det är inte övningen Aurora i Sverige jag avser utan den ryska övningen Zapad-17. Den bedöms bli den största övningen i den ryska federationens historia med över 100 000 deltagare. Övningen äger rum den 14 till den 20 september i Vitryssland, i ryska Kaliningrad och på Rysslands huvudterritorium. Övningen sker vart fjärde år.
2009 innehöll övningen ett simulerat kärnvapenanfall mot Warszawa. Övningen 2013 var en generalrepetition inför Rysslands annektering av Krim och militära angrepp på Ukraina. Zapad-17 är en anfallsövning där förmågan att snabbt kunna mobilisera och gå ut i krig ska övas. Ryssland kommer även att sätta sitt järnvägssystem på prov, 4 000 järnvägsvagnar för stridsvagnstransport (motsvarande) är ”bokade”. Även cyberkrigsenheter och kärnvapenstyrkor kommer att öva. Utifrån erfarenheterna från tidigare övningar är oron stor i väst för att Ryssland lämnar kvar soldater och utrustning i Vitryssland efter övningen.
För att undvika observatörer från väst har Zapad-17 delats upp i mindre övningar med högst 13 000 deltagare eller kallas beredskapskontroller. På det sättet kringgår man OSSE:s Wiendokument. Ryska observatörer är däremot välkomna till övningen Aurora som genomförs ungefär samtidigt med Zapad-17. Aurora omfattar stora delar av det svenska försvaret, cirka 20  000 man (under kalla kriget kunde vi mobilisera över 500 000 man) tillsammans med förband från Finland, Danmark, Norge, Estland, Litauen, Frankrike och USA. Aurora handlar om att försvara Sverige.
Men trots omfattningen av och oron för Zapad-17 domineras den svenska debatten och medierapporteringen av olika fredsaktivisters demonstrationsplaner mot övning Aurora.
Jag efterlyser protester mot den aggressiva övningen Zapad-17 från den så kallade fredsrörelsen i Sverige. Eller består den enbart av, medvetna eller omedvetna, så kallade ”nyttiga idioter” som går Moskvas ärenden?

Ola Fischer

Pensionär Malmö
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen