Sverige

Gjorde avsteg från säkerhetsregler redan 2014

IT-skandalen på Transportstyrelsen skördar ytterligare ett offer. Den ställföreträdande generaldirektören lämnar sin post. Han godkände avsteg från reglerna för IT-säkerhet redan sommaren 2014, skriver Dagens Nyheter.

Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Avsteg gjordes därmed redan under den förra borgerliga regeringen, när Catharina Elmsäter-Svärd (M) var infrastrukturminister med ansvar för myndigheten. Och det var innan den numera sparkade generaldirektören Maria Ågren hade tillträtt.
Uppgifterna om avstegen finns i handlingar som DN har tagit del av. Av dem framgår att den ställföreträdande generaldirektören, Jacob Gramenius, då beslutade om att inte följa myndighetens styrdokument om IT-säkerhet när känsliga uppgifter skulle flyttas över till nya system.
Gramenius nuvarande chef, generaldirektören Jonas Bjelfvenstam, säger att de båda har haft ett samtal och att Gramenius beslutat sig för att lämna sin post och ledningsgruppen.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger till Expressen att han är nöjd med att generaldirektören "städar upp" och låter Gramenius gå.
– I det här fallet behövde det åtgärdas och det gjorde generaldirektören, säger Stefan Löfven.
TT har sökt Catharina Elmsäter-Svärd. Hon säger till DN att hon inte kände till att Transporstyrelsen redan i augusti 2014 fattade beslut om att göra avsteg från myndighetens riktlinjer för IT-säkerhet.
– Nej, det känner jag faktiskt inte till. I augusti 2014 så var jag förvisso minister men då var vi mitt uppe i valrörelsen och annat.
Hon kan inte svara på om hon tycker att hon borde ha fått informationen.
– Man har riktlinjer för att man ska förhålla sig till dem. Men det innebär ju också att man emellanåt kan göra avsteg generellt. I detta fall vet jag inte orsaken till varför man har gjort avsteget, säger Catharina Elmsäter-Svärd till tidningen.
TT pratade med Jonas Bjelfvenstam tidigare under onsdagen och då kommenterade han hur nära Transportstyrelsen är en varaktig lösning på grundfrågan om hantering av hemliga uppgifter.
– Den driftleverantör vi har tillförsäkrar driften med svensk säkerhetsklassad personal i Sverige. Vi har kraftfullt forcerat arbetet för att nå dit så fort som möjligt, säger Jonas Bjelfvenstam.
Gå till toppen